obracajace sie koło
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
obracajace sie koło
Koło o promieniu R=1m obraca sie ze stalym przyspieszeniem katowym \(\displaystyle{ \epsilon= 2 rad/s^2}\) . Znalesc dla punktow lezacych na obwodzie kola po czasie t=0,5 s liczac od rozpoczecia ruchu: predkosc liniowa i katowa , przyspieszenie styczne , normalne , calkowite
\(\displaystyle{ V=\omega= 2m/s}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=2 m/s^2}\)
\(\displaystyle{ a_{t}=2 m/s^2}\)
\(\displaystyle{ a=2\sqrt{2} m/s^2}\)
czy dobrze ?
\(\displaystyle{ V=\omega= 2m/s}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=2 m/s^2}\)
\(\displaystyle{ a_{t}=2 m/s^2}\)
\(\displaystyle{ a=2\sqrt{2} m/s^2}\)
czy dobrze ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
obracajace sie koło
Coś nie bardzo:
\(\displaystyle{ \omega = \epsilon\cdot t \\
v = \omega r \\
a_n = \frac{v^2}{r} \\
a_s = \epsilon r}\)
Przelicz jeszcze raz.
\(\displaystyle{ \omega = \epsilon\cdot t \\
v = \omega r \\
a_n = \frac{v^2}{r} \\
a_s = \epsilon r}\)
Przelicz jeszcze raz.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
obracajace sie koło
w obliczeniach sie pomylilam teraz mi wyszlo
\(\displaystyle{ V=\omega= 1m/s}\)
\(\displaystyle{ a_{s}= 2 m/s^2}\)
\(\displaystyle{ a_{n}= 1 m/s^2}\)
\(\displaystyle{ V=\omega= 1m/s}\)
\(\displaystyle{ a_{s}= 2 m/s^2}\)
\(\displaystyle{ a_{n}= 1 m/s^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
obracajace sie koło
no ale mam \(\displaystyle{ \omega=\epsilon *t= 2*0,5=1}\)
\(\displaystyle{ V=\omega*R= 1}\)
no i wychodzi to samo , chyba ze V ma m/s a omega rad/s
\(\displaystyle{ V=\omega*R= 1}\)
no i wychodzi to samo , chyba ze V ma m/s a omega rad/s
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
obracajace sie koło
Tu nawet nie chodzi o jednostki, a o to, że to jest inna wielkość fizyczna. Na przykład praca i moment siły mają taką samą jednostkę, a wspólnego wiele nie mają.