2 zadania z zasady zachowania momentu pędu

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
ziomestos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 13 paź 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

2 zadania z zasady zachowania momentu pędu

Post autor: ziomestos »

Zad 1. Oblicz wartość momentu pędu cienkiej obręczy o promieniu 30 cm gęstości liniowej 0,5 g/cm, obracającej się z prędkością 3,2 obrotów na sekundę wokół osi prostopadłej do jej płaszczyzny i przechodzącej przez środek obręczy.

Zad 2. Punkt materialny o masie m1=1kg porusza się po kole o promieniu r=1m. Jak musi się obracać drugi punkt materialny o masie m2=2kg aby przy tej samej częstości obrotów całkowity moment pędu układu tych dwóch punktów materialnych był równy zeru?
ODPOWIEDZ