Zadanie z jednostek

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
krzysieek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 4 paź 2007, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Zadanie z jednostek

Post autor: krzysieek »

Centymetr szescienny żelaza ma masę \(\displaystyle{ 7,87g}\), a masa żelaza wynosi \(\displaystyle{ 9,27 x 10^-^2^6 kg}\) Przyjmując że atomy żelaza mają kształt kuli i są ciasno upakowane w objętości metalu obliczyć objętość atomu żelaza.
smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

Zadanie z jednostek

Post autor: smiechowiec »

\(\displaystyle{ \rho = 7.87 \frac{ \frac{1}{1000}kg }{ (\frac{1}{100} m)^3} = 7870 \frac{kg}{m^3}\\
\rho = \frac{m}{V} V = \frac{m}{ \rho } \\
V = \frac{9.27 10^{-27} kg}{ 7870 \frac{kg}{m^3} } = 1.17789 10^{-30} m^3}\)

To jest objętość atomu gdyby miał kształt sześcianu, trzeba teraz wyznaczyć objętość kuli wpisanej w sześcian.
Objętość kuli wpisanej w sześcian
\(\displaystyle{ V_{kuli} = \frac{4}{3} \pi r^3 = \frac{4}{3} \pi (\frac{a}{2})^3 = \frac{ \pi a^3}{6} = \frac{ \pi }{6} V_{szescianu} = 0,61674 10^{-30} m^3}\)
ODPOWIEDZ