Tarcie na równi pochyłej.

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
kater
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 18 paź 2007, o 17:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Tarcie na równi pochyłej.

Post autor: kater »

Ciało zjeżdża po równi pochyłej o kącie nachylenia 30stopni w czasie dwukrotnie dłuższym od zjazdu bez tarcie po równi o takim samym nachyleniu. Ile wynosi współczynnik tarcia statycznego miedzy ciałem a równią??

Prosze o pomoc, bo chyba robie coś nie tak, bo współczynnik tarcia wyszedł mi 3,5...
Kris-0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 399
Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 82 razy

Tarcie na równi pochyłej.

Post autor: Kris-0 »

kater pisze:współczynnik tarcia wyszedł mi 3,5..


[ Dodano: 22 Października 2007, 18:39 ]
poza tym niemozliwe jest obliczenie wsp. tarcia statycznego, można jedynie wyliczyć wsp. tarcia kinetycznego.

[ Dodano: 22 Października 2007, 18:50 ]
wynik końcowy wyszedł mi: \(\displaystyle{ f=(n^2 -1)\tan\alpha}\)
gdzie n=t1/t2, n=2
kater
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 18 paź 2007, o 17:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Tarcie na równi pochyłej.

Post autor: kater »

Hm.. no właśnie.. chyba cos jest nie tak z tym zadniem..
ODPOWIEDZ