Piłkę wyrzucono pod kątem \(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \pi }{6} }\) w górę do poziomu z prędkością początkową \(\displaystyle{ v_{0}=8m/s}\). Obliczyć a) maks. wysokość, na jaką wzniesie się piłka ponad punkt wyrzucenia; b) wartość prędkości piłki, gdy znajdzie się ona o \(\displaystyle{ l=3m}\) poniżej punktu wyrzucenia. Przysp. ziemskie \(\displaystyle{ 10m/s^{2}}\).
Zadanie wydaje się banalne, ale nie jestem w stanie pojąć, dlaczego poprawnym rozwiązaniem jest wzięcie jedynie składowej pionowej prędkości początkowej podczas przyrównywania z zasady zachowania energii: \(\displaystyle{ E_{k_{1}} = \frac{mv_{0_{y}}^{2}}{2} = E_{p_{2}}=mgh_{max}}\) do energii potencjalnej w punckie, gdzie energia kinetyczna = 0, a więc dla \(\displaystyle{ h_{max}}\). Dlaczego jedynie składowa pionowa a nie cały wektor?
Zadanie - zasada zachowania energii
-
- Użytkownik
- Posty: 7922
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1672 razy
Re: Zadanie - zasada zachowania energii
Jak zmieniają się składowe prędkości \(\displaystyle{ \vec{v}_{x}, \vec{v}_{y} }\) i prędkość wypadkowa \(\displaystyle{ \vec{v} }\) ciała w jego rzucie ukośnym ?
Jak zmienia się jego energia kinetyczna i potencjalna w tym ruchu ? Na czym polega zasada zachowania energii ?
Jak zmienia się jego energia kinetyczna i potencjalna w tym ruchu ? Na czym polega zasada zachowania energii ?
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 4 gru 2021, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 11 razy
Re: Zadanie - zasada zachowania energii
Tak. Niedługo później udało mi się to rozszyfrować. Dziękuję tak czy siak.janusz47 pisze: ↑19 sty 2022, o 16:10 Jak zmieniają się składowe prędkości \(\displaystyle{ \vec{v}_{x}, \vec{v}_{y} }\) i prędkość wypadkowa \(\displaystyle{ \vec{v} }\) ciała w jego rzucie ukośnym ?
Jak zmienia się jego energia kinetyczna i potencjalna w tym ruchu ? Na czym polega zasada zachowania energii ?