Piłka o masie 0,2kg wyrzucona w czasie gry

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
4llax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 gru 2021, o 17:49
Płeć: Kobieta

Piłka o masie 0,2kg wyrzucona w czasie gry

Post autor: 4llax »

1) Piłka o masie \(\displaystyle{ 0,2 kg}\) wyrzucona w czasie gry z prędkością 20 m/s osiąga cel z prędkością \(\displaystyle{ 15 m/s}\). jaka energia została rozproszona wskutek oporu powietrza.

2) Wyrzucono ciało z prędkością \(\displaystyle{ V_0 = 10 m/s}\) pionowo w górę. Po jakim czasie t ciało znajdzie się na wysokości z której zostało rzucone?

3) Wylicz prędkość, z jaką uderza o wodę skoczek, jeśli skacze z wieży o wysokości \(\displaystyle{ 12 m}\) od powierzchni lustra wody.

4) Na pojazd o masie \(\displaystyle{ m = 2kg}\), działa siła równa \(\displaystyle{ F = 10N}\). O ile w ciągu czasu \(\displaystyle{ t = 4s}\) wzrasta prędkość tego pojazdu?
Ostatnio zmieniony 13 gru 2021, o 18:06 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22276
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Re: Piłka o masie 0,2kg wyrzucona w czasie gry

Post autor: a4karo »

Jakieś własne próby?
render12

Re: Piłka o masie 0,2kg wyrzucona w czasie gry

Post autor: render12 »

Ad.1. To różnica energii kinetycznych czyli: \(\displaystyle{ [0,2/2 * (20 ^{2} - 15 ^{2} )}\)

Dodano po 3 minutach 23 sekundach:
Ad4. Poczytaj o popędzie to ci się wyjaśni, że czas działania siły równy jest zmianie pędu układu

Dodano po 1 minucie 53 sekundach:
Ad3. Klasyk energia potencjalna równa energii kinetycznej \(\displaystyle{ (mV^2)/2=mgh}\) przekształć sobie i masz wynik

Dodano po 3 minutach 57 sekundach:
Ad2. Opóźnienie \(\displaystyle{ g=10 m/s^2}\), do zera to \(\displaystyle{ 10 = g * t}\), przekształć i wylicz czas, pomnóż razy \(\displaystyle{ 2}\) i po temacie

Nie chce się trochę skupić i zrobić prostych zadań :)
ODPOWIEDZ