Bryła sztywna, moment bezwładności

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
bozon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 5 sty 2015, o 12:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Z nienacka
Podziękował: 11 razy

Bryła sztywna, moment bezwładności

Post autor: bozon »

Hej, mam następujące zadanie:
Posiadam walec o masie \(\displaystyle{ 0,5 kg}\) i promieniu \(\displaystyle{ 10 cm}\), który osadzony jest na osi. Na ten walec nawinięta jest nić, na końcu której zawieszony jest ciężarek o masie \(\displaystyle{ 1 kg}\). Po puszczeniu ciężarka opada on ruchem jednostajnie przyspieszonym.
Chciałabym obliczyć jego przyspieszenie.
Siły oporów ruchu pomijamy.

Nie wiem, jak co tego podejść ... Czy trzeba tu układać układ równań? Jeżeli tak, to jedna z sił będzie miała wartość \(\displaystyle{ m \cdot a }\).

A jak powiązać to z momentem bezwładności? Bo na pewno to trzeba uwzględnić przy walcu.



Czy ktoś ma jakieś wskazówki?

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 9 gru 2021, o 19:15 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2430
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Bryła sztywna, moment bezwładności

Post autor: siwymech »

Przetnij nić, na której zawieszono obciążnik(wolno Ci, bo jesteś posiadaczem linki i walca) i wypisz dynamiczne równania ruchu osobno dla walca i obciążnika.
Z równań wyznacz napięcie w linie i szukane przyśpieszenia.
bozon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 5 sty 2015, o 12:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Z nienacka
Podziękował: 11 razy

Re: Bryła sztywna, moment bezwładności

Post autor: bozon »

siwymech pisze: 9 gru 2021, o 18:20 Przetnij nić, na której zawieszono obciążnik(wolno Ci, bo jesteś posiadaczem linki i walca) i wypisz dynamiczne równania ruchu osobno dla walca i obciążnika.
Z równań wyznacz napięcie w linie i szukane przyśpieszenia.
Zaczęłam coś takiego wyprowadzać:

\(\displaystyle{ \epsilon = \frac{M}{I} = \frac{2F}{mR} }\)

Tylko czy to jest ok, jeżeli tak, to już jestem jedną nogą w domu, bo powiąże przyspieszenie kątowe z liniowym. Tylko nie wiem, jak rozpisać siłę F? Bo ona się tyczy tego walca mam rozumieć, tak?

Jakaś kolejna podpowiedź ?

Dodano po 10 godzinach 26 minutach 43 sekundach:
W sumie się z tym przespałam i czy pod siłę nie dajemy sumy mas walca i klocka i to wszystko mnożymy przez przyspieszenie ziemskie? Hm?

Dodano po 4 godzinach 8 minutach 19 sekundach:
Chyba można zamknąć ten temat.
Już sobie poradziłam.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ