Koło zamachowe o momencie bezwładności \(\displaystyle{ I}\) obraca się z częstotliwością \(\displaystyle{ f_{0}}\). W pewnej chwili przyłożono stały moment siły, który je wyhamował aż do osiągnięcia częstotliwości obrotów \(\displaystyle{ f}\). Obliczyć moment siły hamujący koło, wiedząc, że w tym czasie koło wykonało \(\displaystyle{ N}\) obrotów.
Wszystko fajnie, bo udało mi się zrobić te zadanie, jednak przez długi czas miałem zagwostkę. Do tej pory tego nie rozumiem. Koło wykonało N obrotów, zatem cała droga powinna być równa \(\displaystyle{ \alpha = 2 \pi RN}\). Miałem dwa równania i trzy niewiadome, więc, oczywiście, nie mogłem tego rozwiązać. Niewiadomymi było przysp. kątowe, czas oraz promień i okazało się właśnie, że kiedy tajemniczo usunąłem \(\displaystyle{ R}\) z równań wyszła mi odpowiedź do zadania.
Dlaczego zatem, jeśli w ogóle to jest poprawne, \(\displaystyle{ \alpha = 2\pi N}\) a nie \(\displaystyle{ \alpha = 2 \pi N R}\)
Kinematyka ruchu obrotowego
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Kinematyka ruchu obrotowego
Możesz pokazać ten układ trzech równań ?
Moment siły hamującej (moment hamujący)
\(\displaystyle{ M_{h} = \ \ ...}\)
Dodano po 3 godzinach 7 minutach 27 sekundach:
Gdzie zrobiłeś to zadanie ?
Moment siły hamującej (moment hamujący)
\(\displaystyle{ M_{h} = \ \ ...}\)
Dodano po 3 godzinach 7 minutach 27 sekundach:
Gdzie zrobiłeś to zadanie ?
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Kinematyka ruchu obrotowego
Ale jaka droga, kątowa czy zwykła liniowa? Bo w tym kontekście to raczej kątową bym rozpatrywał, dlatego jest bez promienia.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Re: Kinematyka ruchu obrotowego
Ruch obrotowy bryły. KOło porusza się ruchem jednostajnie opóźnionym
1.Droga kątowa \(\displaystyle{ \alpha }\) koła podczas jednego pełnego obrotu;
\(\displaystyle{ \alpha =2 \pi \quad rad}\)
2.Droga kątowa koła, które wykonuje \(\displaystyle{ n}\) obrotów :
\(\displaystyle{ \alpha =2 \pi \cdot n\quad rad}\)
1.Droga kątowa \(\displaystyle{ \alpha }\) koła podczas jednego pełnego obrotu;
\(\displaystyle{ \alpha =2 \pi \quad rad}\)
2.Droga kątowa koła, które wykonuje \(\displaystyle{ n}\) obrotów :
\(\displaystyle{ \alpha =2 \pi \cdot n\quad rad}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Kinematyka ruchu obrotowego
Czas \(\displaystyle{ t }\) wyznaczamy z drogi kątowej \(\displaystyle{ \alpha = 2\pi \cdot N = ... \ \ }\)
i wstawiamy do równania momentu hamującego:
\(\displaystyle{ M_{h} = I \cdot \epsilon = I \cdot \frac{\omega - \omega_{0}}{t} = \ \ ... }\)
i wstawiamy do równania momentu hamującego:
\(\displaystyle{ M_{h} = I \cdot \epsilon = I \cdot \frac{\omega - \omega_{0}}{t} = \ \ ... }\)