Moment bezwładności cząsteczki fluorowodoru HF względem jej środka masy wynosi \(\displaystyle{ I = 1,37 \cdot 10^{-47} kgm^{2}}\). Znaleźć odległość między atomami wodoru i fluoru, jeżeli masa atomu wodoru \(\displaystyle{ m_{H} = 1,67 \cdot 10^{-27} kg}\), a masa atomu fluoru \(\displaystyle{ m_{F}=3,17 \cdot 10^{-26}kg}\).
Jak się zabrać za to zadanie? Czy jest wszystko tutaj podane? Biorąc pod uwagę fakt, że mamy obliczyć odległość, to pewnie coś z twierdzeniem Steinera.
Ruch obrotowy - moment bezwładności
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Ruch obrotowy - moment bezwładności
Położenie środka masy w układzie związanym ze środkiem masy wynosi
\(\displaystyle{ 0=\frac{m_Fr_F-m_Hr_H}{m_F+m_H}}\)
a moment bezwładności:
\(\displaystyle{ I=m_Fr_F^2+m_Hr_H^2}\).
Masz układ dwóch równań na dwie niewiadome.
\(\displaystyle{ 0=\frac{m_Fr_F-m_Hr_H}{m_F+m_H}}\)
a moment bezwładności:
\(\displaystyle{ I=m_Fr_F^2+m_Hr_H^2}\).
Masz układ dwóch równań na dwie niewiadome.