Zadanie Silnik samochodu
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 20 sty 2021, o 10:40
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Zadanie Silnik samochodu
Silnik samochodu-zabawki o napędzie elektrycznym zasilany jest z akumulatora żelowego o napięciu \(\displaystyle{ U=12V}\). Pojazd o masie \(\displaystyle{ m=40kg}\) rozpędza się do prędkości \(\displaystyle{ v=5,4km/h}\) w ciągu \(\displaystyle{ t=5s}\). Oblicz średnie natężenie prądu pobieranego z akumulatora. Siły oporu ruchu stanowią \(\displaystyle{ n=2\%}\) ciężaru samochodu . Przyspieszenie ziemskie \(\displaystyle{ g=10m/s^2}\)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2021, o 13:14 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Re: Zadanie Silnik samochodu
Proponuję porównać zapotrzebowanie mocy mechanicznej(1) i elektrycznej (2).
1.Moc elektryczna
\(\displaystyle{ P=U \cdot I}\), (1)
2.Moc mechaniczna
\(\displaystyle{ P= \frac{W}{t} = \frac{(F-R) \cdot s}{t} =(F-R) \cdot v}\), (2)
\(\displaystyle{ W=(F-R )\cdot s }\) - praca mechaniczna na odcinku prostoliniowym o długości \(\displaystyle{ s}\) pomniejszona o opory ruchu \(\displaystyle{ R,}\)
\(\displaystyle{ F=m \cdot a=F \cdot \frac{v}{t} }\)- siła ciągu nadająca ruch ciału o masie \(\displaystyle{ m}\),
{Prędkość początkowa ciała \(\displaystyle{ v _{o} =0}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow a= \frac{v}{t}}\) }
\(\displaystyle{ R=0,2 \cdot mg}\)- opory ruchu.
...
...
1.Moc elektryczna
\(\displaystyle{ P=U \cdot I}\), (1)
2.Moc mechaniczna
\(\displaystyle{ P= \frac{W}{t} = \frac{(F-R) \cdot s}{t} =(F-R) \cdot v}\), (2)
\(\displaystyle{ W=(F-R )\cdot s }\) - praca mechaniczna na odcinku prostoliniowym o długości \(\displaystyle{ s}\) pomniejszona o opory ruchu \(\displaystyle{ R,}\)
\(\displaystyle{ F=m \cdot a=F \cdot \frac{v}{t} }\)- siła ciągu nadająca ruch ciału o masie \(\displaystyle{ m}\),
{Prędkość początkowa ciała \(\displaystyle{ v _{o} =0}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow a= \frac{v}{t}}\) }
\(\displaystyle{ R=0,2 \cdot mg}\)- opory ruchu.
...
...