Witam. Treść zadania: Ciało spada swobodnie na ziemię z wysokości \(\displaystyle{ h_0}\). Na jakiej wysokości \(\displaystyle{ h_n}\) prędkość tego ciała będzie \(\displaystyle{ n}\) razy mniejsza od jego prędkości końcowej?
W tym zadaniu musimy poznać stosunek \(\displaystyle{ \frac{V(h)}{V_k}}\) rowny jakiesmu \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) prędkości \(\displaystyle{ V}\) powinny być funkcją wysokości \(\displaystyle{ h}\). Nie bardzo wiem jak to "ugryźć".
Spadek swobodny nietypowe zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 1 lis 2021, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 25
Spadek swobodny nietypowe zadanie
Ostatnio zmieniony 25 lis 2021, o 01:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm. Nie używaj Caps Locka.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm. Nie używaj Caps Locka.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Spadek swobodny nietypowe zadanie
\(\displaystyle{ \frac{mv_k^2}{2}=mgh_0 \ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \ v_k= \sqrt{2gh_0} \\
nv(h)=v_k \ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \ n\sqrt{2g(h_0-h)}=\sqrt{2gh_0} \ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \ h=h_0(1- \frac{1}{n^2})
}\)
nv(h)=v_k \ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \ n\sqrt{2g(h_0-h)}=\sqrt{2gh_0} \ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \ h=h_0(1- \frac{1}{n^2})
}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 1 lis 2021, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 25
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Spadek swobodny nietypowe zadanie
albo bezpośrednio z zasadty zachowania energii
\(\displaystyle{ m\cdot g \cdot h_{0} - m\cdot g \cdot h = \frac{m\cdot \left(\frac{\sqrt{2g\cdot h_{0}}}{n}\right)^2}{2}. }\)
\(\displaystyle{ m\cdot g \cdot h_{0} - m\cdot g \cdot h = \frac{m\cdot \left(\frac{\sqrt{2g\cdot h_{0}}}{n}\right)^2}{2}. }\)