Równania ruchu dla przejazdu teoretycznego

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Geras
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 paź 2021, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 27

Równania ruchu dla przejazdu teoretycznego

Post autor: Geras »

Witam wszystkich serdecznie,

Jestem w trakcie pisania pracy inżynierskiej i chciałbym analitycznie spróbować rozwiązać pewną całkę. Moja praca dotyczy opracowania algorytmu drogi hamowania dla przejazdu teoretycznego pociągów. W pracy powinienem opracować trzy sposoby hamowania: stałe opóźnienie, stała siła hamująca, zmienna siła hamująca. W pierwszym przypadku jest to sprawa oczywista. Problem pojawia się przy całkowaniu pewnej funkcji podcałkowej, której wyrażenie wygląda następująco:

\(\displaystyle{ \ddfrac{V}{t} = a = \frac{F_{p} }{m \cdot k} = \frac{F-W}{m \cdot k}}\)
gdzie:

m - masa pociągu;
k - współczynnik bezwładności mas wirujących;
W - całkowite opory ruchu.

Na całkowite opory ruchu składają się:

Opór toczenia: \(\displaystyle{ W_{t} = f_{t} \cdot Q }\);
Siła oporu powietrza: \(\displaystyle{ W_{p} = ( C_{x} + C_{xl} \cdot l) \cdot S \cdot \frac{\rho \cdot v^{2} }{2} }\);
Opory od wzniesienia: \(\displaystyle{ W_{i} = m \cdot g \cdot i }\);

Cały model algorytmu będę wykonywał w Matlab/Simulink i mogę to załatwić w sposób numeryczny, ale chciałbym spróbować rozwiązać tą całkę, aby otrzymać funkcję drogi. Rozumiem, że ten worek równań pod całką będzie niezłym wyzwaniem, i nie wiem czy nawet jest sens się tym kłopotać.
Prosiłbym o jakieś wskazówki. Liczę na przychylność tutejszych matematyków, bo to mój pierwszy wpis tutaj.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Równania ruchu dla przejazdu teoretycznego

Post autor: janusz47 »

Z opisu Pana wynika, że równanie różniczkowe ma postać:

\(\displaystyle{ \frac{dv}{dt} = \frac{ F -(f_{t}\cdot Q +C_{x}+C_{xl}\cdot l +S \cdot \rho\cdot \frac{v^2}{2})}{m -k} .}\)
ODPOWIEDZ