Przyśpieszenie Coriolisa

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
marej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 12 mar 2021, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Przyśpieszenie Coriolisa

Post autor: marej »

Witam,
poniżej fragment zadania.
\(\displaystyle{ v_{w}=-10\pi \\
\omega_{u}=0,2 \\

}\)

rysunek do zadania

Kod: Zaznacz cały

https://i.ibb.co/B3cgJGr/18.jpg

czy \(\displaystyle{ \sin(\vec{\omega_{u}},\vec{v_{w}})=1}\) ?
według książki wartość przyśpieszenia Coriolisa wynosi:
\(\displaystyle{ a_{c}=2\omega_{u}v_{w}\sin(\vec{\omega_{u}},\vec{v_{w}})=2\cdot0,2\cdot10\pi=4\pi}\)
czy nie powinno być \(\displaystyle{ a_{c}=-4\pi}\)?
ODPOWIEDZ