poniżej zadanie z rozwiązaniem.
Kulka o ciężarze P znajduje się na końcu A nieważkiego pręta AB o długości l.Pręt ten jest połączony przegubem kulowym z prętem BE i całośc obraca się ze stałą prędkością kątową \(\displaystyle{ \omega}\) wokół osi pionowej. Kulka jest przywiązana do sprężystej nitki o sztywności c, której drugi koniec jest umocowany w tulejce CD. Znaleźć zależność między kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) a prędkością kątową \(\displaystyle{ \omega}\). Obliczyć siłę N występującą w pręcie AB. Dla \(\displaystyle{ \alpha=0}\) nitka jest nienaciągnięta. Rys.
Kod: Zaznacz cały
https://i.ibb.co/NWyK7vk/17.jpg
Rozwiązanie:
Układ sił działających na punkt A jest przedstawiony na rys. Z warunku równowagi tego układu dostaniemy.
\(\displaystyle{ B_{n}+N\sin \alpha-S\cos \frac{\alpha}{2}=0 \\
N\cos \alpha+S \sin \frac{\alpha}{2}-P=0
}\)
Pytanie brzmi jak ktoś wyliczył, że siła S jest skierowana pod kątem \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}}\)