Prędkość puntku w ruchu złożonym

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
marej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 12 mar 2021, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Prędkość puntku w ruchu złożonym

Post autor: marej »

Witam,
mam problem z zadaniem z książki Engel, Giergiel "kinematyka".
Zadanie z rozwiązaniem z książki.
Korba OA=r obraca się w płaszczyźnie rysunku wokół nieruchomego punktu O, według równania ρ=kt. Suwak A porusza się w nachylonym pod kąte wodziku B rys.a), który przemieszcza się wzdłuż osi x. Obliczyć wartość prędkości bezwzględnej, względnej i unoszenia punktu A.

Kod: Zaznacz cały

https://i.ibb.co/8XYgbJB/10.jpg

Rozwiązanie:
Wartość prędkości kątowej korby OA \(\displaystyle{ ω= \dot{\varphi}=k}\).Wartośc prędkości bezwględnej punktu A końca korby wynosi \(\displaystyle{ v_{b}=rω=rk}\). prędkość \(\displaystyle{ \vec{V_{b}}}\) jest prostopadła do OA.Prędkość względna punktu A skierowana jest wzdłuż prostej \(\displaystyle{ O_{1}A}\). Prędkość unoszenia jest równoległa do Ox. Na rysunku 6.5b) pokazano równoległobok zbudowany z wektorów \(\displaystyle{ \vec{v_{u}}\ i\ \vec{v_{w}}}\). Po zrzutowaniu równania wektorowego \(\displaystyle{ \vec{v_{b}}=\vec{v_{u}}+\vec{v_{w}}}\) na oś Oy wyznaczymy wartość prędkości względnej punktu A, po zrzutowaniu na oś Ox-wartość prędkości unoszenia punktu A
\(\displaystyle{ v_{b}\cos\varphi=v_{w}\sin\alpha}\) skąd
\(\displaystyle{ v_{w}=v_{b}\frac{\cos\varphi}{\sin\alpha}=rk\frac{\cos kt}{\sin\alpha}\\
-v_{b}\sin\varphi=v_{u}+v_{w}\cos\alpha \\
v_{u}=-v_{b}\sin\varphi-v_{w}\cos\alpha=rk(\sin kt+\cos kt \ctg\alpha) }\)

Pytanie brzmi jak ktoś wyznaczył kąt α według mnie ten kąt jest ten co zaznaczyłem na czerwono(rys.b) ).
Pytanie drugie dlaczego prędkość unoszenia \(\displaystyle{ v_{u}}\) nie jest ze znakiem "-", przecież jest skierowana przeciwnie do osi x. Czy nie powinno być
\(\displaystyle{ -v_{b}\sin\varphi=-v_{u}+v_{w}\cos\alpha \\
v_{u}=v_{b}\sin\varphi+v_{w}\cos\alpha=rk(\sin kt+\cos kt \ctg\alpha) }\)

, ale wtedy wychodzi, że prędkość unoszenia jest skierowana w dodatnim kierunku osi x.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2429
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 608 razy

Re: Prędkość puntku w ruchu złożonym

Post autor: siwymech »

1.Kąt \(\displaystyle{ \alpha }\) zobrazował Pan poprawnie zgodnie z przedstawionym rysunkiem, bowiem oś wodzika i jednoczesnie kierunek wektora prędkości względnej nachylone do poziomu tj. do osi x pod kątem \(\displaystyle{ \alpha, }\)
2. Rzuty wektorów prędkości z tak przjętymi zwrotami oraz układem odniesienia x, y jak w publikacji powinny mieć zapis warunków równowagi:
\(\displaystyle{ \Sigma v _{nx} =-v _{u} -v _{B} \cdot \cos(90-\phi) +v _{w} \cdot \cos \alpha =0 }\)
\(\displaystyle{ \Sigma v _{ny} =v _{B} \cdot \cos\phi+v _{w} \cdot \cos(90- \alpha ) =0 }\)
..................................................
Z równań otrzymujemy
\(\displaystyle{ v _{w} =-v _{B} \frac{\cos\phi}{\sin \alpha } }\)
\(\displaystyle{ v _{u} =v _{w} \cdot \cos \alpha -v _{B} \cdot \sin\phi=-v _{B} \cdot \cos\phi \cdot \ctg \alpha -v _{B} \cdot \sin\phi }\)
........................................................................
ODPOWIEDZ