Hej, czy umie ktoś to zrobić ? Bo ja tego nie rozumiem , proszę o pomoc. I przepraszam że nie w LaTeX zapisie ale mi się coś zawiesiło jak pisałam ten post.
Zadanie 24.20
Z wysokości 180 cm nad powierzchnią dużego zbiornika wody upuszczono kulkę o średnicy \(\displaystyle{ 4,0\,cm}\) i gęstości \(\displaystyle{ 600\,kg/m^3}\). Oblicz:
a) szybkość kulki przed uderzeniem w wodę,
b) wartość przyspieszenia kulki w wodzie,
c) czas jej ruchu w wodzie do chwili zatrzymania, jeśli poruszała się ruchem jednostajnie opóźnionym,
d) głębokość, na którą kulka zanurzy się w wodzie.
Przyjmij dla uproszczenia, że średnia wartość siły oporu jest równa \(\displaystyle{ 1,5 \cdot 10 ^{-3} \, N}\).
Zadanie 24.6
Pilke o masie \(\displaystyle{ 0,5\, kg}\) zanurzono calkowicie w wodzie, dzialając na nią dodatkową siłą o wartości \(\displaystyle{ 15\, N}\) zwróconą w dól. Oblicz, jaka część objętości pilki będzie wystawać z wody, gdy dodatkowa siła przestanie dzialać.
Zadanie 24.10
Dziecko bawi się płaskim pudełkiem z cienkiej blachy aluminiowej. Ma ono kształt wal ca o promieniu \(\displaystyle{ 4,0\, cm}\) i wysokości \(\displaystyle{ 5,5\, cm}\), a grubość jego ścianek jest równa \(\displaystyle{ 0,6\, mm}\).
Pudełko (bez pokrywki) unosi się na wodzie.
a) Oszacuj wysokość zanurzonej części pudełka.
b) Do pływającego pudełka dziecko wrzuciło \(\displaystyle{ 20\, dag}\) cukierków. Rozstrzygnij, czy pudelko utonie.
Fizyka
Fizyka
Ostatnio zmieniony 14 maja 2021, o 22:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: Fizyka
Cześć!
Czego konkretnie nie rozumiesz? Trzeba zastosować kilka wzorów i logicznie pomyśleć
24.20
a) szybkość kulki policz z zasady zachowania energii
\(\displaystyle{ mgh = \frac{mv^2}{2}}\)
b) przyspieszenie z II zasady dynamiki
\(\displaystyle{ ma = mg - F_{op} - F_{wyp}}\)
c) czas opadania w wodzie z równania na prędkość dla ruchu opóźnionego (końcowa = 0)
\(\displaystyle{ 0 = v -at}\)
d) głębokość zanurzenia ze wzoru na drogę w ruchu opóźnionym
\(\displaystyle{ h = vt - \frac{at^2}{2}}\)
podstaw dane do wzorów i pochwal się wynikami
Dodano po 4 minutach 46 sekundach:
24.6
piłka ma tendencję do wypływania na powierzchnię więc żeby ją zanurzyć całkowicie zadziałano siłą F
należy porównać \(\displaystyle{ F_{wyp} = Q + F}\)
z tej równości wyznaczyć całkowitą objętość piłki, którą potem podstawisz do \(\displaystyle{ \frac{V_{zan}}{V}}\)
a z podobnego r-nia tylko już bez siły F i przy częściowym zanurzeniu piłki w wodzie, wyznaczasz \(\displaystyle{ V_{zan}}\)
\(\displaystyle{ \rho_w V_{zan} = mg}\)
Dodano po 7 minutach 50 sekundach:
24.10
Oszacuj masę pudełka, to wydrążony walec o ściankach podanej grubości, pamiętaj żeby doliczyć denko ale nie pokrywkę.
Potem zastosuj prawo Archimedesa zarówno do a) jak b) z dodatkowym obciążeniem. W tym drugim przypadku, gdy wyjdzie Ci, że siła wyporu jest mniejsza od ciężaru tzn. że pudełko utonie.
Czego konkretnie nie rozumiesz? Trzeba zastosować kilka wzorów i logicznie pomyśleć
24.20
a) szybkość kulki policz z zasady zachowania energii
\(\displaystyle{ mgh = \frac{mv^2}{2}}\)
b) przyspieszenie z II zasady dynamiki
\(\displaystyle{ ma = mg - F_{op} - F_{wyp}}\)
c) czas opadania w wodzie z równania na prędkość dla ruchu opóźnionego (końcowa = 0)
\(\displaystyle{ 0 = v -at}\)
d) głębokość zanurzenia ze wzoru na drogę w ruchu opóźnionym
\(\displaystyle{ h = vt - \frac{at^2}{2}}\)
podstaw dane do wzorów i pochwal się wynikami
Dodano po 4 minutach 46 sekundach:
24.6
piłka ma tendencję do wypływania na powierzchnię więc żeby ją zanurzyć całkowicie zadziałano siłą F
należy porównać \(\displaystyle{ F_{wyp} = Q + F}\)
z tej równości wyznaczyć całkowitą objętość piłki, którą potem podstawisz do \(\displaystyle{ \frac{V_{zan}}{V}}\)
a z podobnego r-nia tylko już bez siły F i przy częściowym zanurzeniu piłki w wodzie, wyznaczasz \(\displaystyle{ V_{zan}}\)
\(\displaystyle{ \rho_w V_{zan} = mg}\)
Dodano po 7 minutach 50 sekundach:
24.10
Oszacuj masę pudełka, to wydrążony walec o ściankach podanej grubości, pamiętaj żeby doliczyć denko ale nie pokrywkę.
Potem zastosuj prawo Archimedesa zarówno do a) jak b) z dodatkowym obciążeniem. W tym drugim przypadku, gdy wyjdzie Ci, że siła wyporu jest mniejsza od ciężaru tzn. że pudełko utonie.
Re: Fizyka
Rozjaśnił mi Pan sytułacje . Nie wpadła bym na to że w ten sposób i z tych zasad muszę rozwiązać zadania 24.6. i 24.20.
A do 24.10 muszę obliczyć jego pole jeśli dobrze rozumiem , tak ?
A do 24.10 muszę obliczyć jego pole jeśli dobrze rozumiem , tak ?
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy