Rzut ukośny

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

Rzut ukośny

Post autor: kluczyk »

Pod jakim kątem zostało wyrzucone ciało, jeżeli maksymalna wysokość na jaką się wzniosło, jest równa zasięgowi jaki przebyło to ciało. ??:
smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

Rzut ukośny

Post autor: smiechowiec »

trzeba porównać zasięg z wysokością maksymalną.
\(\displaystyle{ h_{max}=\frac{(v_0 \sin )^2}{2 g} \\
z = \frac{v_0^2 \sin 2 }{g} \\
\frac{(v_0 \sin )^2}{2 g} = \frac{v_0^2 \sin 2 }{g} \\
\frac{( \sin )^2}{2} = \sin 2 = 2 \sin \cos \\
\sin = 4 \cos \\
tg = 4 \\
= artg ( 4 )}\)
ODPOWIEDZ