Witam, przychodzę z pytaniem czy taki wzór na obliczenie współczynnika tarcia, kiedy ciało idzie do góry jest poprawny.
\(\displaystyle{ f = \frac{g\sin\alpha + a}{g\cos\alpha } }\)
Równia pochyła
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 gru 2020, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- wiek: 14
- Podziękował: 6 razy
Równia pochyła
Ostatnio zmieniony 17 mar 2021, o 17:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Równia pochyła
Przekształcam powyższy wzór do postaci:
\(\displaystyle{ fg\cos\alpha-g\sin\alpha=a}\)
Wynika z niego, iż siła zsuwająca działa w przeciwnym kierunku niż siła tarcia, a przecież ''ciało idzie do góry''.
Nadal podtrzymujesz twierdzenie iż wzór jest
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 gru 2020, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- wiek: 14
- Podziękował: 6 razy
Re: Równia pochyła
Przepraszam za niedoprecyzowanie, siła tarcia ma działać w tym samym kierunku co siła zsuwająca.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Równia pochyła
Sprawdzamy ten "chód" ciała do góry po równi.
Oś \(\displaystyle{ Ox }\) skierowana do góry wzdłuż ruchu ciała - wzdłuż równi
\(\displaystyle{ -m\cdot g \sin(\alpha) - m\cdot g \cdot f \cdot \cos(\alpha) = m\cdot a \ \ | \cdot \frac{1}{m} }\)
\(\displaystyle{ a = -g\cdot \sin(\alpha) - f\cdot g \cdot \cos(\alpha) }\)
\(\displaystyle{ f\cdot g\cdot \cos(\alpha) = -g\sin(\alpha) - a }\)
\(\displaystyle{ f = -\frac{a +g\sin(\alpha)}{g\cos(\alpha)} }\)
@ anka15
- raczej ciało nie idzie. Człowiek idzie bo ma nogi, zwierzątko idzie bo ma łapki, robaczek idzie bo ma nóżki...
Lepszym sformułowaniem jest ciało odbywa ruch w górę równi, albo porusza się w górę równi pochyłej.
Przepraszam za opuszczenie minusa.
Oś \(\displaystyle{ Ox }\) skierowana do góry wzdłuż ruchu ciała - wzdłuż równi
\(\displaystyle{ -m\cdot g \sin(\alpha) - m\cdot g \cdot f \cdot \cos(\alpha) = m\cdot a \ \ | \cdot \frac{1}{m} }\)
\(\displaystyle{ a = -g\cdot \sin(\alpha) - f\cdot g \cdot \cos(\alpha) }\)
\(\displaystyle{ f\cdot g\cdot \cos(\alpha) = -g\sin(\alpha) - a }\)
\(\displaystyle{ f = -\frac{a +g\sin(\alpha)}{g\cos(\alpha)} }\)
@ anka15
- raczej ciało nie idzie. Człowiek idzie bo ma nogi, zwierzątko idzie bo ma łapki, robaczek idzie bo ma nóżki...
Lepszym sformułowaniem jest ciało odbywa ruch w górę równi, albo porusza się w górę równi pochyłej.
Przepraszam za opuszczenie minusa.