Hej,
poproszę o podpowiedź do rozwiązania poniższego zadania. Wzory bądź informację, gdzie szukać wskazówek do rozwiązania tego typu zadań mile widziane:
Ile wynosi minimalna energia potrzebna do wytworzenia pary elektron-dziura (Eg) w półprzewodniku GaAs, jeżeli przewodnictwo elektryczne przy zmianie temperatury od -3 do +20 zmieniło się 10 razy.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Minimalna energia Eg
-
- Użytkownik
- Posty: 7936
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1679 razy
Re: Minimalna energia Eg
Korzystamy ze wzoru na zależność przewodnictwa elektrycznego od temperatury dla półprzewodnika domieszkowego
\(\displaystyle{ \sigma(T) = \sigma_{0} e^{-\frac{E_{g}}{2k_{B} \cdot T}} \ \ (1) }\)
Tworzymy iloraz przewodności \(\displaystyle{ (1) }\) dla dwóch temperatur.
Obliczamy wartość \(\displaystyle{ E_{g}. }\)
K.W. Szalimowa, Fizyka półprzewodników, PWN Warszawa1974.
P.S. Kiriejew, Fizyka półprzewodników, PWN Warszawa 1971.
\(\displaystyle{ \sigma(T) = \sigma_{0} e^{-\frac{E_{g}}{2k_{B} \cdot T}} \ \ (1) }\)
Tworzymy iloraz przewodności \(\displaystyle{ (1) }\) dla dwóch temperatur.
Obliczamy wartość \(\displaystyle{ E_{g}. }\)
K.W. Szalimowa, Fizyka półprzewodników, PWN Warszawa1974.
P.S. Kiriejew, Fizyka półprzewodników, PWN Warszawa 1971.
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 5 sty 2015, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z nienacka
- Podziękował: 11 razy
Re: Minimalna energia Eg
Super, dziękuję bardzo za wskazówki.
Z kolejnymi zadaniami, poszło mi bez problemu.
Pozdrawiam.
Z kolejnymi zadaniami, poszło mi bez problemu.
Pozdrawiam.