Energia kinetyczna i siła tarcia

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Maro0192
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 lut 2021, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24

Energia kinetyczna i siła tarcia

Post autor: Maro0192 »

1. Oblicz energię kinetyczną sopla tuż przed jego zderzeniem z Ziemią, jeśli masa \(\displaystyle{ m = 330g}\) wartość podaj w dżulach.

Próbowałem to obliczyć wcześniej licząc prędkość końcową, jednak za mało danych mam wrażenie jest podanych.

2. Usiłując przesunąć szafę o masie \(\displaystyle{ m = 100 kg}\). W tym celu przesuwasz szafę siłą \(\displaystyle{ F = 150 N}\). Współczynnik tarcia statycznego wynosi \(\displaystyle{ \mu = 0,25 }\). Oblicz wartość siły tarcia.

\(\displaystyle{ T_k = F \mu }\)
\(\displaystyle{ T_k = 150\cdot 0,25}\) , tak powinno być?
Ostatnio zmieniony 15 lut 2021, o 22:35 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8570
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 306 razy
Pomógł: 3347 razy

Re: Energia kinetyczna i siła tarcia

Post autor: kerajs »

1. Brak danych, a konkretnie to wysokości z jakiej spada sopel.

2.
\(\displaystyle{ T=\mu mg}\)
ODPOWIEDZ