Przyspieszenie w ruchu jednostajnym po okręgu - podobieństwo trójkątów

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Math_s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 23 paź 2012, o 18:59
Płeć: Kobieta
Podziękował: 52 razy

Przyspieszenie w ruchu jednostajnym po okręgu - podobieństwo trójkątów

Post autor: Math_s »

Cześć,

proszę o pomoc w zrozumieniu dlaczego trójkąty są do siebie podobne - mowa o wyprowadzaniu wzoru na przyspieszenie w jednostajnym ruchu po okręgu. Tutaj link do strony:

Kod: Zaznacz cały

https://cnx.org/contents/TqqPA4io@4.2:oNHpNtyy@5/4-4-Ruch-po-okr%C4%99gu


Rozumiem, dlaczego oba trójkąty są równoramienne, ale nie bardzo jasne jest dla mnie to, dlaczego mają ten sam kąt \(\displaystyle{ \theta}\).

Bardzo proszę o wytłumaczenie - im bardziej na gruncie matematycznym, tym lepiej.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Przyspieszenie w ruchu jednostajnym po okręgu - podobieństwo trójkątów

Post autor: janusz47 »

Jeśli umieścimy wektor \(\displaystyle{ \vec{v}(t) }\) w punkcie zaczepiania wektora \(\displaystyle{ \vec{v}(t+\Delta t), }\) zachowując jego zwrot i kierunek to trójkąt przemieszczenia \(\displaystyle{ \vec{r}(t), \ \ \vec{r}(t + \Delta t), \ \ \vec{\Delta}(r) }\) jest podobny do trójkąta prędkości stycznej \(\displaystyle{ \vec{v}(t), \vec{v}(t+\Delta t), \vec{\Delta v} }\) na mocy cechy podobieństwa "kąt, kąt, kąt".

Równość tych kątów wynika, z twierdzenia " kąty z ramionami zgodnie prostopadłymi mają równe miary".
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Przyspieszenie w ruchu jednostajnym po okręgu - podobieństwo trójkątów

Post autor: kruszewski »

Szkic objaśniający


Tu więcej
Ukryta treść:    
Załączniki
Bez tytułu 1    po okręgu.png
Math_s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 23 paź 2012, o 18:59
Płeć: Kobieta
Podziękował: 52 razy

Re: Przyspieszenie w ruchu jednostajnym po okręgu - podobieństwo trójkątów

Post autor: Math_s »

janusz47 pisze: 25 sty 2021, o 19:46 Jeśli umieścimy wektor \(\displaystyle{ \vec{v}(t) }\) w punkcie zaczepiania wektora \(\displaystyle{ \vec{v}(t+\Delta t), }\) zachowując jego zwrot i kierunek to trójkąt przemieszczenia \(\displaystyle{ \vec{r}(t), \ \ \vec{r}(t + \Delta t), \ \ \vec{\Delta}(r) }\) jest podobny do trójkąta prędkości stycznej \(\displaystyle{ \vec{v}(t), \vec{v}(t+\Delta t), \vec{\Delta v} }\) na mocy cechy podobieństwa "kąt, kąt, kąt".

Równość tych kątów wynika, z twierdzenia " kąty z ramionami zgodnie prostopadłymi mają równe miary".
Dziękuję za chęć i próbę pomocy, jednak wciąż czegoś tu nie rozumiem. Nie jest dla mnie teraz jasne to dlaczego możemy skorzystać z prawa "kąt-kąt-kąt". Wiemy tylko tyle, że trójkąty są równoramienne, ale nie mamy pojęcia o ich kątach, więc skąd możemy wnioskować na zasadzie "kąt-kąt-kąt", że są przystające?

Przepraszam, drążę temat, bo naprawdę coś tu niestety ciągle nie jest dla mnie jasne.

Twierdzenie: " kąty z ramionami zgodnie prostopadłymi mają równe miary" - jak dokładnie brzmi? Szukam w Internecie, ale albo źle szukam albo nie rozumiem.

Dodano po 1 minucie 32 sekundach:
kruszewski pisze: 25 sty 2021, o 22:32 Szkic objaśniający


Tu więcej
Ukryta treść:    
Dziękuję za szkic. Niestety nie umiem "wyczytać" prawdy w nim zawartej. Dziękuję za chęć pomocy, ale nie bardzo rozumiem jak ten szkic tłumaczy fakt, że trójkąty te są do siebie podobne, tj., że mają ten sam kąt pomiędzy równymi ramionami.

(Edit.)
Czy ja to w końcu zrozumiałam? Jeżeli spojrzeć na ten szkic, to widzimy trójkąt prostokątny, którego przeciwprostokątna to promieć okręgu. Jeżeli kąt między przeciwprostokątną a bokiem będącym częścią promienia oznaczymi, np. jako \(\displaystyle{ \alpha}\), to naturalnie trzeci kąt tego trójkąta, to \(\displaystyle{ 90 - \alpha}\). Patrząc potem, mamy takie cos, poniewaz kąt półprostej, to 180, zatem: \(\displaystyle{ 180 - (90 + (90 - \alpha))}\), a wiec szukany kąt, to \(\displaystyle{ \alpha}\). Czyli to są te same kąty, zatem na mocy: "bok-kąt-bok" wnioskujemy o ich podobieństwie, czy tak? W takim razie, jeżeli moje rozumowanie w oparciu o ten szkic jest poprawny, to w jaki sposób - według pierwszego wpisu - można podobieństwo wykazać na mocy: "kąt-kąt-kąt"?
Ostatnio zmieniony 26 sty 2021, o 22:28 przez Math_s, łącznie zmieniany 3 razy.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Przyspieszenie w ruchu jednostajnym po okręgu - podobieństwo trójkątów

Post autor: a4karo »

Oznaczenia kątow sa błędne: na rysunku b) kąt powinien być równy `\Delta\theta` a nie `\theta`. Pewne stąd nieporozumienie
Math_s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 23 paź 2012, o 18:59
Płeć: Kobieta
Podziękował: 52 razy

Re: Przyspieszenie w ruchu jednostajnym po okręgu - podobieństwo trójkątów

Post autor: Math_s »

a4karo pisze: 26 sty 2021, o 22:03 Oznaczenia kątow sa błędne: na rysunku b) kąt powinien być równy `\Delta\theta` a nie `\theta`. Pewne stąd nieporozumienie
Niestety, nie stąd. Inaczej - co jest dla mnie niejasne: dlaczego możemy zastosować kryterium "kąt-kąt-kąt", jak to zostało wyżej zasugerowane? Przecież jedyne co wiemy, to to, że oba trójkąty są równoramienne. Na jakiej więc podstawie wnioskuje się, że oba mają ten sam kąt \(\displaystyle{ \theta}\) pomiędzy ramionami?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Przyspieszenie w ruchu jednostajnym po okręgu - podobieństwo trójkątów

Post autor: kruszewski »

dpowiadam Koledze Math_s :
z wzajemnego położenia niebieskich odcinków na szkicu od środka okręgu \(\displaystyle{ O}\) do grota wektora prędkości stycznej \(\displaystyle{ V_\tau}\) w obu położeniach promienia \(\displaystyle{ \vec{OA} }\)
Obrotu trójkąta prostokątnego o bokach \(\displaystyle{ OA, AB. BO}\) wokół środka \(\displaystyle{ O}\) o kąt \(\displaystyle{ \angle AOA'}\)
Może ten szkic pomoże w objaśnieniu:
Załączniki
Bez tytułu 1   Po okręgu II.png
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Przyspieszenie w ruchu jednostajnym po okręgu - podobieństwo trójkątów

Post autor: janusz47 »

Math_s
Proszę wziąć do ręki podręcznik szkolny z geometrii na przykład: Adama Łomnickiego, Gustawa Trelińskiego do klasy I czy Bronisława Ladaczka Geometria Elementarna i zapoznać się z twierdzeniem o kątach z z ramionami zgodnie prostopadłymi.
ODPOWIEDZ