pochodna ruch po okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 13 lis 2016, o 23:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: fsadsef
- Podziękował: 61 razy
pochodna ruch po okręgu
Jak obliczyć pochodną z \(\displaystyle{ r(t)= [ r(\cos φ(t),r(\sin φ(t)]}\) kiedy \(\displaystyle{ r}\) jest stałe?
Ostatnio zmieniony 20 sty 2021, o 22:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Re: pochodna ruch po okręgu
\(\displaystyle{ r \cdot \cos[\phi(t)]}\)- funkcja złożona
Stałą \(\displaystyle{ r}\) wyprowadzamy przed znak pochodnej, i liczymy pochodna f. złożonej
\(\displaystyle{ r \cdot \left( \cos[\phi(t)]\right)' }\)
Liczymy pochodną funkcji złożonej z wzoru
\(\displaystyle{ \left\{ f\left[g(x) \right]\right\}' = f'\left[ g(x)\right] \cdot g'(x) }\)
/ Dwa kroki- najpierw liczymy pochodna funkcji zewnętrznej, potem pochodna funkcji wewnętrznej/
\(\displaystyle{ -r \cdot \sin\phi(t) \cdot \phi}\)
Stałą \(\displaystyle{ r}\) wyprowadzamy przed znak pochodnej, i liczymy pochodna f. złożonej
\(\displaystyle{ r \cdot \left( \cos[\phi(t)]\right)' }\)
Liczymy pochodną funkcji złożonej z wzoru
\(\displaystyle{ \left\{ f\left[g(x) \right]\right\}' = f'\left[ g(x)\right] \cdot g'(x) }\)
/ Dwa kroki- najpierw liczymy pochodna funkcji zewnętrznej, potem pochodna funkcji wewnętrznej/
\(\displaystyle{ -r \cdot \sin\phi(t) \cdot \phi}\)
Ostatnio zmieniony 20 sty 2021, o 22:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 13 lis 2016, o 23:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: fsadsef
- Podziękował: 61 razy
Re: pochodna ruch po okręgu
A w tej pochodnej ma wyjść omega, nie wiem w jaki sposób? Proszę o pomoc.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Re: pochodna ruch po okręgu
To wynika z określenia prędkości kątowej
Niech punkt materialny porusza się ruchem jednostajnym po okręgu. W czasie \(\displaystyle{ t}\) punkt przebywa drogę po łuku \(\displaystyle{ \breve s= r \cdot \alpha }\). Prędkość liniowa punktu
\(\displaystyle{ v= \frac{\breve s}{t} = \frac{\phi \cdot r}{t} =\omega \cdot r }\)
Gdzie prędkośc kątowa
\(\displaystyle{ \omega= \frac{\phi}{t} }\)
/ Stosunek drogi kątowej \(\displaystyle{ \phi}\) w radianach do czasu \(\displaystyle{ t}\) w którym ta droga została zakreślona
Niech punkt materialny porusza się ruchem jednostajnym po okręgu. W czasie \(\displaystyle{ t}\) punkt przebywa drogę po łuku \(\displaystyle{ \breve s= r \cdot \alpha }\). Prędkość liniowa punktu
\(\displaystyle{ v= \frac{\breve s}{t} = \frac{\phi \cdot r}{t} =\omega \cdot r }\)
Gdzie prędkośc kątowa
\(\displaystyle{ \omega= \frac{\phi}{t} }\)
/ Stosunek drogi kątowej \(\displaystyle{ \phi}\) w radianach do czasu \(\displaystyle{ t}\) w którym ta droga została zakreślona
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy