Obliczyć reakcję w punkcie C (mechanizm) - Źle liczę (Wykresy obliczonej f. i wykres z symulacji różnią się)

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Zdenerwowany Student
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 paź 2019, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Obliczyć reakcję w punkcie C (mechanizm) - Źle liczę (Wykresy obliczonej f. i wykres z symulacji różnią się)

Post autor: Zdenerwowany Student »

Cześć,
Próbuję policzyć reakcję od czasu w punkcie C(przegub) w mechanizmie, próbowałem dziesiątki razy ale cały czas coś mi nie wychodzi.

Poniżej wstawię obrazek oraz wpiszę wartości sił i zależności kąta od czasu:

\(\displaystyle{ F=30N}\)
\(\displaystyle{ Q=25N}\)
\(\displaystyle{ φ(t)=\pi\cdot t ^{2}+0.0847[rad]=\pi\cdot t ^{2}+5 ^{*} }\)
\(\displaystyle{ L _{2}(φ(t))=- \frac{0.22\cdot \cos(240 ^{\circ}) }{\cos(\pi\cdot t ^{2}+0.0847[rad])} }\)
\(\displaystyle{ \omega = \pi\cdot t}\)

Siła \(\displaystyle{ F=30N}\) jest zaczepiona w środku ciężkości członu (wymiar \(\displaystyle{ 0.1615m}\)).

Pod uwagę nie biorę tarcia oraz momentów bezwładności.

Link do obrazka:

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/OWMXd2h


Proszę o pomoc bo męczę się z liczeniem już od dobrych paru godzin i nie mogę się doliczyć....
Przykładowo w programie SAM reakcja w punkcie C w rzucie na oś y wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/rf3yCXu

I ja muszę wyprowadzić wzór na rekację w punkcie C, której wykres będzie wyglądał podobnie/identycznie jak ten wykres w SAM.
(Czerwone kropki na członach oznaczają miejsce zaczepienia środka masy).

EDIT:
Przykładowy wynik jaki dostawałem to:
\(\displaystyle{ R _{Cy}= \frac{F\cdot \cos(φ(t))\cdot (0,1615-L _{2}(φ(t)) }{0.11} }\) -Wykres jest podobny ale błędny - liczyłem z momentów dla punktu A
I szczerze mówiąc więcej nie będę podawał bo były to różne dziwolągi do których doszedłem dużą ilością przekształceń i zawierał tangensy do drugiej potęgi albo sinusy itd. W każdym razie wykresy odbiegały od ideału i to naprawdę bardzo mocno...



Z góry dziękuję za pomoc.

Dodano po 2 godzinach 20 minutach 22 sekundach:
Policzyłem raz jeszcze, ale wykres nadal się nie zgadza i teraz na prawdę już nie wiem dlaczego
Teraz zrobiłem tak:
Suma sił po y:
\(\displaystyle{ R _{Ay}+R _{Cy} -Q-F=0 \Rightarrow R _{Ay}+R _{Cy}=55N }\)
Następnie policzyłem momenty względem punktu C z czego dostaję \(\displaystyle{ R _{Ay}}\)
\(\displaystyle{ R _{Ay} \cdot 0,11-Q\cdot 0,11+F(0,1615-L _{2}(φ(t)))\cos(φ(t) }\)
I z tego dostaję:
\(\displaystyle{ R _{Ay}= \frac{Q \cdot 0,11-F(0,1615-L _{2}(φ(t)))\cos(φ(t)}{0,11} }\)
Podstawiam do pierwszego równania i otrzymuję:
\(\displaystyle{ R _{Cy}=55N-\frac{Q \cdot 0,11-F(0,1615-L _{2}(φ(t)))\cos(φ(t)}{0,11}}\)
Ale wykres takiej funkcji nadal jest błędny... a chyba wszystko jest dobrze, dlaczego tak się dzieje, co robię źle?
Ostatnio zmieniony 15 sty 2021, o 02:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Obliczyć reakcję w punkcie C (mechanizm) - Źle liczę (Wykresy obliczonej f. i wykres z symulacji różnią się)

Post autor: kruszewski »

Co należy rozumieć przez zaznaczone dwa kąty proste (?) między pionową żerdzia a podłożem? (?) Czyżby stan w konkretnej chwili czasu? A jak zmienia się prędkość kątowa jarzma ?
Najlepiej jest napisać treść zadania podaną przez zadającego. Skróty myslowe nie są tu najlepszym sposobem zadawania pytania.
ODPOWIEDZ