Na podłodze przy drzwiach zwykle montuje się gumowy odbojnik zapobiegający uderzeniom drzwi w ścianę. W
jakiej odległości od zawiasów należy go zamontować, aby w chwili uderzenia nie działała na nie żadna siła?
Moment bezwładności drzwi względem zawiasów można przyjąć taki sam jak dla pręta o masie m i długości l.
Drzwi, obojnik, siła działająca na zawiasy
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 6 lis 2020, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Drzwi, obojnik, siła działająca na zawiasy
Próbowałem sobie narysować, ale nie bardzo rozumiem skąd to się bierze:
Z popędu siły by wynikało, że siła reakcji musiałaby działać dokładnie przez sekundę, żeby zniosły się siły na zawiasach, a nie mamy jak tego czasu obliczyć. Chyba, że zaczynam za daleko szukać.kruszewski pisze: ↑30 gru 2020, o 22:16 Jeżeli wektor reakcji odbojnicy w chwili zetknięcia się z ich płaszczyzną pokrywa się z wektorem ich pędu to siły te i ich momenty względem zawiasów i ich osi obrotu znoszą się.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 6 lis 2020, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Drzwi, obojnik, siła działająca na zawiasy
A czy pęd (drzwi) i siła (reakcji od odbojnicy) to nie są zupełnie inne rzeczy, że można dodawać ich wektory do siebie? Pierwszy raz słyszę o reakcji od pędu, a w 3 zasadzie dynamiki jest mowa tylko o siłach.
Chyba za głupi na to jestem, dałoby się to jakimś łatwiejszym sposobem wykazać?
Zastanawia mnie jeszcze do czego jest podany w treści zadania moment bezwładności drzwi \(\displaystyle{ I= \frac{1}{3}ml^2}\), gdzie \(\displaystyle{ l}\) to długość drzwi. Czy nie powinniśmy brać pod uwagę momentu pędu zamiast pędu, jeśli jest to ruch obrotowy?
Chyba za głupi na to jestem, dałoby się to jakimś łatwiejszym sposobem wykazać?
Zastanawia mnie jeszcze do czego jest podany w treści zadania moment bezwładności drzwi \(\displaystyle{ I= \frac{1}{3}ml^2}\), gdzie \(\displaystyle{ l}\) to długość drzwi. Czy nie powinniśmy brać pod uwagę momentu pędu zamiast pędu, jeśli jest to ruch obrotowy?
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 6 lis 2020, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Drzwi, obojnik, siła działająca na zawiasy
Chyba poszedłem całkowicie w złą drogę przez ten fragment zadania, który nie daje mi spokoju:
"Moment bezwładności drzwi względem zawiasów można przyjąć taki sam jak dla pręta o masie \(\displaystyle{ m}\) i długości \(\displaystyle{ l}\)."
i zacząłem to rozpatrywać w widoku z góry zamiast przestrzennie, wtedy środek masy byłby w odległości \(\displaystyle{ \frac{l}{2} }\) od zawiasów, ale rzeczywiście tracimy przy takim rozważaniu wysokość na jakiej trzeba obojnicę zamontować.
Czy trzecią zasadę dynamiki można uogólnić do zastosowania w niej pędów zamiast sił?
Nurtuje mnie jeszcze pytanie czy jedyną występującą tutaj siłą będzie siła reakcji obojnicy na drzwi (powstała z pędu) oraz siła na zawiasach, której moment równoważy moment tej siły reakcji?
"Moment bezwładności drzwi względem zawiasów można przyjąć taki sam jak dla pręta o masie \(\displaystyle{ m}\) i długości \(\displaystyle{ l}\)."
i zacząłem to rozpatrywać w widoku z góry zamiast przestrzennie, wtedy środek masy byłby w odległości \(\displaystyle{ \frac{l}{2} }\) od zawiasów, ale rzeczywiście tracimy przy takim rozważaniu wysokość na jakiej trzeba obojnicę zamontować.
Czy trzecią zasadę dynamiki można uogólnić do zastosowania w niej pędów zamiast sił?
Nurtuje mnie jeszcze pytanie czy jedyną występującą tutaj siłą będzie siła reakcji obojnicy na drzwi (powstała z pędu) oraz siła na zawiasach, której moment równoważy moment tej siły reakcji?
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Re: Drzwi, obojnik, siła działająca na zawiasy
Proponuję zastosować do rozw. problemu teorię uderzenia -pojęcie środka uderzenia.
Punkt, w którym uderzająca w ciało siła \(\displaystyle{ F}\) nie wywoła reakcji w punkcie podparcia ciała nazywa środkiem uderzenia.
..............................................................
Wyprowadzenie wzoru na położenie środka uderzenia i wzór na odległość od osi obrotu, aby nie występowały chwilowe reakcje włożyskach
..............................................................................
Tu przyjęto uproszczenie -Moment bezwładności drzwi względem zawiasów można przyjąć taki sam jak dla pręta o masie m i długości l.
Dodano po 1 dniu 20 godzinach 8 minutach 46 sekundach:
Moment bezwładności dla pręta o długości \(\displaystyle{ l }\) i masie \(\displaystyle{ m}\) policzono w oparciu o tw. Steinera(osie równoległe przesunięte o wartość \(\displaystyle{ \frac{l}{2} }\))
\(\displaystyle{ J _{o}=J _{om}+m \cdot ( \frac{l}{2}) ^{2} = m\frac{l ^{2} }{12} + m \cdot \frac{l ^{2} }{4} =m \cdot \frac{l ^{2} }{3} }\)
Punkt, w którym uderzająca w ciało siła \(\displaystyle{ F}\) nie wywoła reakcji w punkcie podparcia ciała nazywa środkiem uderzenia.
..............................................................
Wyprowadzenie wzoru na położenie środka uderzenia i wzór na odległość od osi obrotu, aby nie występowały chwilowe reakcje włożyskach
..............................................................................
Tu przyjęto uproszczenie -Moment bezwładności drzwi względem zawiasów można przyjąć taki sam jak dla pręta o masie m i długości l.
Dodano po 1 dniu 20 godzinach 8 minutach 46 sekundach:
..................................................
Moment bezwładności dla pręta o długości \(\displaystyle{ l }\) i masie \(\displaystyle{ m}\) policzono w oparciu o tw. Steinera(osie równoległe przesunięte o wartość \(\displaystyle{ \frac{l}{2} }\))
\(\displaystyle{ J _{o}=J _{om}+m \cdot ( \frac{l}{2}) ^{2} = m\frac{l ^{2} }{12} + m \cdot \frac{l ^{2} }{4} =m \cdot \frac{l ^{2} }{3} }\)