Zadanie z Windą - Dynamika Punktu Materialnego

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
KarolekPotworek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 3 lip 2018, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 7 razy

Zadanie z Windą - Dynamika Punktu Materialnego

Post autor: KarolekPotworek »

Witam mam problem z rozwiązaniem zadania.

Obliczyć wartość siły naciągu liny dźwigu osobowego podczas ruchu kabiny w dół, jeżeli ciężar kabiny wynosi \(\displaystyle{ G = 8000 N}\), jej przyspieszenie \(\displaystyle{ a = 0,4 g}\) (\(\displaystyle{ g}\) – przyspieszenie ziemskie), a siła oporu jazdy \(\displaystyle{ F = 0,2G}\).

Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 10 gru 2020, o 21:26 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych i pojedyncze symbole zapisujemy z użyciem LateXa.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Zadanie z Windą - Dynamika Punktu Materialnego

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{
G=mg\\
G-F-N=ma\\
N=G-F- \frac{G}{g}a }\)
KarolekPotworek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 3 lip 2018, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 7 razy

Re: Zadanie z Windą - Dynamika Punktu Materialnego

Post autor: KarolekPotworek »

Dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ