ruch jednostajnie przyspieszony wykres
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 13 lis 2016, o 23:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: fsadsef
- Podziękował: 61 razy
ruch jednostajnie przyspieszony wykres
Dlaczego wykres D jest poprawną odpowiedzią Proszę o proste wytłumaczenie
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: ruch jednostajnie przyspieszony wykres
Z trzech zadań na zdjęciu, tylko w 1.61 odpowiedzią jest D. I tylko to zadanie usprawiedliwia wstawienie zdjęcia.
Przy stałym przyspieszeniu i zerowej prędkości początkowej równania ruchu to:
\(\displaystyle{ \begin{cases} s(t)=\frac{at^2}{2} \\ v(t)=at \end{cases}\\
s(t)=\frac{a( \frac{v(t)}{a} )^2}{2}\\
2sa=v^2\\
v= \sqrt{2a} \sqrt{s} \ \ \vee \ \ v= \sqrt{2a} \sqrt{s}\\
v=k \sqrt{s} \ \ \vee \ \ v=-k \sqrt{s} \ \ \ \ \ \ \ dla \ \ k= \sqrt{2a} }\)
Tylko wykres D jest podobny do paraboli \(\displaystyle{ v=k \sqrt{s}}\)
Przy stałym przyspieszeniu i zerowej prędkości początkowej równania ruchu to:
\(\displaystyle{ \begin{cases} s(t)=\frac{at^2}{2} \\ v(t)=at \end{cases}\\
s(t)=\frac{a( \frac{v(t)}{a} )^2}{2}\\
2sa=v^2\\
v= \sqrt{2a} \sqrt{s} \ \ \vee \ \ v= \sqrt{2a} \sqrt{s}\\
v=k \sqrt{s} \ \ \vee \ \ v=-k \sqrt{s} \ \ \ \ \ \ \ dla \ \ k= \sqrt{2a} }\)
Tylko wykres D jest podobny do paraboli \(\displaystyle{ v=k \sqrt{s}}\)
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: ruch jednostajnie przyspieszony wykres
Wykres funkcji postaci \(\displaystyle{ y=A\sqrt{x}}\) jest kawałkiem paraboli. A takiej postaci jest zależność \(\displaystyle{ v(s)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: ruch jednostajnie przyspieszony wykres
\(\displaystyle{ v(s) = \sqrt{2a}\sqrt{s} \vee v(s)= -\sqrt{2a}\sqrt{s} }\)
Wykres \(\displaystyle{ v(s) = -\sqrt{2a}\sqrt{s} }\) też jest fragmentem ramienia paraboli, nie odpowiadającym rysunkowi D) testu.
Wykres \(\displaystyle{ v(s) = -\sqrt{2a}\sqrt{s} }\) też jest fragmentem ramienia paraboli, nie odpowiadającym rysunkowi D) testu.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: ruch jednostajnie przyspieszony wykres
Tak, oczywiście. Przy dodatnim przyspieszeniu i zerowej prędkości początkowe przebyta droga będzie ujemna.
Janusz, ponawiam prośbę o myślenie, a nie przekształcanie wzorów.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: ruch jednostajnie przyspieszony wykres
Napisałem, że \(\displaystyle{ y = -\sqrt{2a}\sqrt{s} }\) jest też fragmentem ramienia paraboli (na stwierdzenie, że tylko wykres \(\displaystyle{ y = k\sqrt{s}, \ \ k=\sqrt{2a} }\) jest podobny do paraboli ), który nie odpowiada rysunkowi D) testu. Nie miałem w tym przypadku na myśli ruchu jednostajnie przyśpieszonego ciała.
Proszę czytać uważnie moje posty.
PS.
Na szczęście znam równania ruchu jednostajnie zmiennego.
Proszę czytać uważnie moje posty.
PS.
Na szczęście znam równania ruchu jednostajnie zmiennego.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: ruch jednostajnie przyspieszony wykres
Nie napisałęś, że `y=...` jest fragmentem ramienia paraboli, tylko `v(s)=...` jest. Ale `v(s)` jest prędkością, która dodatnia jest. Jak komentujesz zadanie, to przynajmniej trzymaj się kontekstu, bo inaczej wychodzi taki kwiatek jak ten:
Quiz co jest pojazdem?
a) słoik
b) drzewo
c) rower
Odpowiedz janusza47: koparka, tylko z jakiegoś dziwnego powodu nie jest rowerem
Quiz co jest pojazdem?
a) słoik
b) drzewo
c) rower
Odpowiedz janusza47: koparka, tylko z jakiegoś dziwnego powodu nie jest rowerem