Nożyce norymberskie obciążone siłą F

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
BBpank
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 lip 2020, o 18:28
Płeć: Mężczyzna

Nożyce norymberskie obciążone siłą F

Post autor: BBpank »

Dzień dobry.

Dana siła \(\displaystyle{ F}\) oraz odległości \(\displaystyle{ a}\). Znaleźć siłę \(\displaystyle{ P}\) w położeniu równowagi, więzy idealne.

Rozwiązać stosując równania równowagi.

Schemat zadania:


Uprzejmie proszę o rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2020, o 19:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
pkrwczn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 paź 2015, o 23:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 30 razy

Re: Nożyce norymberskie obciążone siłą F

Post autor: pkrwczn »

\(\displaystyle{ \delta L=\textbf{F} \cdot \delta \textbf{r}_A + \textbf{P} \cdot \delta \textbf{r}_B = F \delta y_A - P \delta y_B = 0}\)
Związek między przemieszczeniami przygotowanymi \(\displaystyle{ \delta y_A=3 \delta y_B}\), ponieważ \(\displaystyle{ y_A=3 y_B}\)
i siła \(\displaystyle{ P= 3 F}\).
ODPOWIEDZ