Wyznaczyć równanie ruchu, w którym przyspieszenie \(\displaystyle{ \frac{d^{2}x}{dt^{2}} }\) jest wielkością stałą i wynosi \(\displaystyle{ 10 \frac{m}{s^{2}} }\). Wyznaczyć przebytą drogę w chwili \(\displaystyle{ t=2 s}\), jeśli w chwili \(\displaystyle{ t=0 s }\) przebyta droga \(\displaystyle{ x=0 m}\) i prędkość \(\displaystyle{ v=5 \frac{m}{s} }\).
Czy mogłabym prosić o jakieś wskazówki do tego zadania? Z góry bardzo dziękuję
Równanie różniczkowe wyższych rzędów
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 69 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Równanie różniczkowe wyższych rzędów
Wyniki poprawne ale skorzystałbym z warunku początkowego, bo najpewniej to miał na myśli zadający tak układając zadanie.
\(\displaystyle{ y'' = 10}\)
\(\displaystyle{ y' = 10t + C_1}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{10}{2} x^2 + C_1 x + C_2 }\)
przy warunkach i poczatkowych: \(\displaystyle{ dla \ t=0, \ y=0 ; \ dla \ t=0 , \ y' = 5}\)
\(\displaystyle{ y'' = 10}\)
\(\displaystyle{ y' = 10t + C_1}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{10}{2} x^2 + C_1 x + C_2 }\)
przy warunkach i poczatkowych: \(\displaystyle{ dla \ t=0, \ y=0 ; \ dla \ t=0 , \ y' = 5}\)
Ostatnio zmieniony 19 maja 2020, o 22:43 przez kruszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 69 razy
Re: Równanie różniczkowe wyższych rzędów
A jakie rownanie trzeba by było ułożyć, żeby skorzystać z warunku początkowego?
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Równanie różniczkowe wyższych rzędów
Z warunków pczątkowych oblicza się stałe całkowania a nie pisze dla nich nowych równań.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Równanie różniczkowe wyższych rzędów
Gdybym robił tak:
\(\displaystyle{ x''=a\\
x'=at+b\\
x= \frac{1}{2}at^2+bt+c }\)
wiedziałabyś co wstawiać za a,b,c ?
alternatywnie:
\(\displaystyle{ x''=a\\
x'=at+v_0\\
x= \frac{1}{2}at^2+v_0t+x_0 }\)
I teraz wstaw znane i wylicz nieznane stałe.
PS
Nie rozpisuję kolejnych całkowań, gdyż potrafisz je robić w głowie.
\(\displaystyle{ x''=a\\
x'=at+b\\
x= \frac{1}{2}at^2+bt+c }\)
wiedziałabyś co wstawiać za a,b,c ?
alternatywnie:
\(\displaystyle{ x''=a\\
x'=at+v_0\\
x= \frac{1}{2}at^2+v_0t+x_0 }\)
I teraz wstaw znane i wylicz nieznane stałe.
PS
Nie rozpisuję kolejnych całkowań, gdyż potrafisz je robić w głowie.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Re: Równanie różniczkowe wyższych rzędów
Kolejne kroki do wyznaczenia równania ruchu
1.Opisany ruch- ruch jednostajnie zmienny, mamy bowiem z warunku zadania
\(\displaystyle{ a= \frac{d ^{2}x }{dt ^{2} }= \frac{dv}{dt}= const }\), stąd
\(\displaystyle{ dv=a \cdot dt}\), (1)
Całkujemy równanie (1) i uwzgl. położenie początkowe i końcowe
\(\displaystyle{ \int\limits_{v _{o} }^{v}dv=a\int\limits_{t_{o}=0 }^{t}dt}\), znajdujemy prędkość ruchu
\(\displaystyle{ v=v _{o}+at}\), (2)
2. Przekształcamy równanie (2), wykorzystujac pojęcie prędkości- \(\displaystyle{ v= \frac{dx}{dt} }\), otrzymujemy
\(\displaystyle{ dx=(v _{o} +at)dt}\), (3)
2.1. Całkujemy równanie (3), uwzgl. położenie początkowe i końcowe i otrzymujemy szukane równanie ruchu
\(\displaystyle{ \int\limits_{x _{o} }^{x}dx=\int\limits_{t_{o}=0 }^{t}( v _{o}+at) dt=\int\limits_{t_{o}=0 }^{t} v _{o} \cdot dt+\int\limits_{t_{o}=0 }^{t} at \cdot dt}\),
\(\displaystyle{ x=x _{o} +v _{o} t+ \frac{at ^{2} }{2} }\), (4)
...............................................................
1.Opisany ruch- ruch jednostajnie zmienny, mamy bowiem z warunku zadania
\(\displaystyle{ a= \frac{d ^{2}x }{dt ^{2} }= \frac{dv}{dt}= const }\), stąd
\(\displaystyle{ dv=a \cdot dt}\), (1)
Całkujemy równanie (1) i uwzgl. położenie początkowe i końcowe
\(\displaystyle{ \int\limits_{v _{o} }^{v}dv=a\int\limits_{t_{o}=0 }^{t}dt}\), znajdujemy prędkość ruchu
\(\displaystyle{ v=v _{o}+at}\), (2)
2. Przekształcamy równanie (2), wykorzystujac pojęcie prędkości- \(\displaystyle{ v= \frac{dx}{dt} }\), otrzymujemy
\(\displaystyle{ dx=(v _{o} +at)dt}\), (3)
2.1. Całkujemy równanie (3), uwzgl. położenie początkowe i końcowe i otrzymujemy szukane równanie ruchu
\(\displaystyle{ \int\limits_{x _{o} }^{x}dx=\int\limits_{t_{o}=0 }^{t}( v _{o}+at) dt=\int\limits_{t_{o}=0 }^{t} v _{o} \cdot dt+\int\limits_{t_{o}=0 }^{t} at \cdot dt}\),
\(\displaystyle{ x=x _{o} +v _{o} t+ \frac{at ^{2} }{2} }\), (4)
...............................................................