-Samochod poruszajacy sie z predkoscia 10m/s zwiekszy swoja predkosc dwukrotnie przebywajac droge s rowna 300m oblicz czas ruchu i przyspieszenie samochodu.
-Samochod jadacy z predkoscia 30 m/s zahamowal w t=15s oblicz droge hamowania.
Poprawiam temat, następnym razem za takie coś będzie kosz. Calasilyar
Zadania z kinematyki - ruch zmienny
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 28 gru 2006, o 17:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszwka
Zadania z kinematyki - ruch zmienny
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, o 22:13 przez aSienKa3223, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Zadania z kinematyki - ruch zmienny
Do pierwszego skorzystaj ze wzorów:
\(\displaystyle{ v_0+at=2v_0}\)
\(\displaystyle{ s=v_0t+\frac{at^2}{2}}\)
W drugim można wyprowadzić wzór który wygląda następująco:
\(\displaystyle{ s=\frac{vt}{2}}\)
\(\displaystyle{ v_0+at=2v_0}\)
\(\displaystyle{ s=v_0t+\frac{at^2}{2}}\)
W drugim można wyprowadzić wzór który wygląda następująco:
\(\displaystyle{ s=\frac{vt}{2}}\)
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Zadania z kinematyki - ruch zmienny
1)
\(\displaystyle{ v_{0}=10\frac{m}{s}\\
v_{k}=2v_{0}=20\frac{m}{s}\\
s=300m\\
a, t=?\\
\begin{cases}s=\frac{1}{2}at^{2}\\ v_{k}=v_{0}+at \end{cases}}\)
2)
\(\displaystyle{ a=\frac{\Delta v}{\Delta t}=\frac{v}{t}\\
s=\frac{1}{2}at^{2}}\)
\(\displaystyle{ v_{0}=10\frac{m}{s}\\
v_{k}=2v_{0}=20\frac{m}{s}\\
s=300m\\
a, t=?\\
\begin{cases}s=\frac{1}{2}at^{2}\\ v_{k}=v_{0}+at \end{cases}}\)
2)
\(\displaystyle{ a=\frac{\Delta v}{\Delta t}=\frac{v}{t}\\
s=\frac{1}{2}at^{2}}\)