Pociąg poruszą się po poziomym torze ze stałym przyśpieszeniem \(\displaystyle{ a}\). W jednym z wagonów na linie wisi goryl o masie \(\displaystyle{ m=150 kg}\). Wiedząc, że lina odchyla się od pionu o \(\displaystyle{ 10^\circ}\) proszę policzyć przyspieszenie pociągu oraz siłę napinająca linę
Jest mi ktoś w stanie pomóc ?
Przyspieszenie pociąg, odchylona zabawka
Przyspieszenie pociąg, odchylona zabawka
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2020, o 17:26 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Lepiej dobieraj nazwy tematów. Wartości wielkości fizycznych i pojedyncze oznaczenia literowe zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Lepiej dobieraj nazwy tematów. Wartości wielkości fizycznych i pojedyncze oznaczenia literowe zapisujemy z użyciem LateXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Przyspieszenie pociąg, odchylona zabawka
Proszę zauważyć, że siła odchylająca zabawkę jest siłą bezwładności (d'Alemberta) a wypadkowa jest geometryczną sumą ciężaru i tej siły.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Przyspieszenie pociąg, odchylona zabawka
1. Siła bezwładności pojawia się w nieinercjalnym układzie odniesienia związanym z pociągiem.kruszewski pisze: ↑18 kwie 2020, o 18:51 Proszę zauważyć, że siła odchylająca zabawkę jest siłą bezwładności (d'Alemberta) a wypadkowa jest geometryczną sumą ciężaru i tej siły.
2. Jeśli już ów układ wybierzemy, to wypadkowa sił jest równa zeru, co wynika z II zasady dynamiki - ciało w tym układzie spoczywa.
W nieinercjalnym układzie na ciało działają trzy siły - reakcji na naciąg (zwana siłą naciągu), bezwładności i ciężkości. Wektory tych sił tworzą trójkąt prostokątny.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Przyspieszenie pociąg, odchylona zabawka
Zabrakło słów "ich wypadkowa ", choć można się tego domyśleć, przepraszam.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Re: Przyspieszenie pociąg, odchylona zabawka
""
Bez rysunku nie ma poporawnego rozw. Ilustracja zjawiska powinna pomóc.
.................................................................................
\(\displaystyle{ G=mg}\)- siła ciężkości ciała podwieszonego na lince. Znamy jej wartość, kierunek, zwrot, punkt zaczepienia.
\(\displaystyle{ F_{B} }\)-siła bezwładności(wyobrażalna siła) o zwrocie przeciwnym do przyśpieszenia
\(\displaystyle{ S}\)- napięcie-reakcja w lince. Sła ta działa wzdłuż osi linki.
Rozwiązanie oparte na równowadze sił.
Zbudować zamknięty wielobok sił(tu trójkąt). Zwroty-strzałki w wieloboku sił tworzą zamknięty obieg, " gonią się".
Rozwiązując trójkąt prostokątny znajdujemy szukane wielkości.
........................
Rozwiązanie możemy potwierdzić metodą graficzną budując zamknięty wielobok sił w skali.
Kod: Zaznacz cały
https://images92.fotosik.pl/144/b9a02fc8417aa360.jpg
Bez rysunku nie ma poporawnego rozw. Ilustracja zjawiska powinna pomóc.
.................................................................................
\(\displaystyle{ G=mg}\)- siła ciężkości ciała podwieszonego na lince. Znamy jej wartość, kierunek, zwrot, punkt zaczepienia.
\(\displaystyle{ F_{B} }\)-siła bezwładności(wyobrażalna siła) o zwrocie przeciwnym do przyśpieszenia
\(\displaystyle{ S}\)- napięcie-reakcja w lince. Sła ta działa wzdłuż osi linki.
Rozwiązanie oparte na równowadze sił.
Zbudować zamknięty wielobok sił(tu trójkąt). Zwroty-strzałki w wieloboku sił tworzą zamknięty obieg, " gonią się".
Rozwiązując trójkąt prostokątny znajdujemy szukane wielkości.
........................
Rozwiązanie możemy potwierdzić metodą graficzną budując zamknięty wielobok sił w skali.