Z danych równań ruchu punktu wyprowadzić równanie toru oraz podać równanie ruchu punktu
po torze (równanie drogi), licząc drogę od początkowego położenia punktu.
\(\displaystyle{ 1. x=3t^{2} , y=4t ^{2} }\)
\(\displaystyle{ 2. x = 3 \sin (t), y = 3 \cos (t)}\)
\(\displaystyle{ 3. x = a \cos ^{2} (t), y = a \sin ^{2} (t)}\)
Z wyznaczeniem równania toru nie mam problemu:
\(\displaystyle{ 1. y(x) = \frac{4x}{3} }\)
\(\displaystyle{ 2. x^{2} + y^{2} = 9 }\)
\(\displaystyle{ 3. y =a-x}\)
Nie mam pojęcia jak znaleźć drugą część zadania, czyli równanie drogi, przejrzałem chyba wszystko i nie rozumiem skąd mogę to wziąć
Równanie drogi
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 kwie 2020, o 13:13
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 23
- Podziękował: 1 raz
Równanie drogi
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2020, o 10:00 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Równanie drogi
Jeśli znamy równanie ruchu, to możemy wyznaczyć równanie ruchu po torze (równanie drogi)
\(\displaystyle{ s = \int_{x(t_{0})}^{x(t)}\sqrt{1 + y'^2(x)}dx }\)
\(\displaystyle{ s = \int_{t_{0}}^{t} \sqrt{ (x^{'}_{|t}))^2(\tau) + (y^{'}_{|t})^2(\tau)} d\tau }\)
\(\displaystyle{ s = \int_{x(t_{0})}^{x(t)}\sqrt{1 + y'^2(x)}dx }\)
\(\displaystyle{ s = \int_{t_{0}}^{t} \sqrt{ (x^{'}_{|t}))^2(\tau) + (y^{'}_{|t})^2(\tau)} d\tau }\)