[kinematyaka] Zadania z ruchem jednostajnie zmiennym...

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Sir Ferdek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 29 gru 2006, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowy Tuszowskie
Podziękował: 5 razy

[kinematyaka] Zadania z ruchem jednostajnie zmiennym...

Post autor: Sir Ferdek »

Kod: Zaznacz cały

Zad. 1.
Ciało rusza z miejsca i ma przyspieszenie g przez cały rok. Jaka jest wartość prędkości końcowej tego ciała? Zadanie rozwiąż klasycznie i relatywistycznie. Który wynik jest poprawny? 

Zad. 2. 
Z pewnej wysokości rzucono ciała pionowo w dół. Po upływie czasu 1s ciało znajdowało się na wysokości 30m, a po upływie 2s na wysokości 5m. Oblicz wysokość, z jakiej rzucono ciało i szybkość, z jaka uderzyło w grunt. Pomijamy siły oporu.
W pierwszym zadaniu nie rozumiem definicji "klasycznego" i "relatywnego" rozwiązania zadań, czy chodzi może o to, że w sposobie relatywnym "korygujemy" niejako nasz wynik otrzymany sposobem klasycznym? (pr. ciała nie może być większa od pr. światła, opory ruchu itp...)

Natomiast w zadaniu drugim jakoś nie mogę wpaść na pomysł jak to rozwiązać... Doszedłem do wniosku, że wszystkie zadania z fizyki są proste, trzeba tylko wiedzieć jak je rozwiązać

Proszę o pomoc (tradycyjnie).
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

[kinematyaka] Zadania z ruchem jednostajnie zmiennym...

Post autor: mat1989 »

Sir Ferdek pisze:Zad. 2.
Z pewnej wysokości rzucono ciała pionowo w dół. Po upływie czasu 1s ciało znajdowało się na wysokości 30m, a po upływie 2s na wysokości 5m. Oblicz wysokość, z jakiej rzucono ciało i szybkość, z jaka uderzyło w grunt. Pomijamy siły oporu.
\(\displaystyle{ h(1)=h_0-v_0t-\frac{gt^2}{2}=30m\\h(2)=h_0-v_0t-\frac{gt^2}{2}=5m}\)
stąd już łatwo policzymy wysokość początkową.

[ Dodano: 16 Października 2007, 12:23 ]
Sir Ferdek pisze:sposobie relatywnym
relatywistycznym bardziej.
Sir Ferdek pisze:r. ciała nie może być większa od pr. światła
można by powiedzieć nawet, że nie może być równa.
Sir Ferdek pisze:Doszedłem do wniosku, że wszystkie zadania z fizyki są proste, trzeba tylko wiedzieć jak je rozwiązać
Święta prawda
ODPOWIEDZ