przyspieszenie dośrodkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 18 cze 2018, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
przyspieszenie dośrodkowe
Wykazać, że stosunek przyspieszenia dośrodkowego Księżyca w ruchu orbitalnym wokół Ziemi do przyspieszenia grawitacyjnego przy powierzchni Ziemi jest w przybliżeniu równy kwadratowi stosunku promienia Ziemi do odległości pomiędzy Księżycem i Ziemią. Dane: promień Ziemi \(\displaystyle{ R_z}\) , odległość Ziemia - Księżyc \(\displaystyle{ R_{ZK} }\), okres obiegu Księżyca wokół Ziemi \(\displaystyle{ T_k}\).
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: przyspieszenie dośrodkowe
Gdyby Ziemia była nieruchoma, a Księżyc krążył po orbicie kołowej to:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{v^2}{R_{ZK}} }{g}= \frac{G \frac{M_z}{R_{ZK}^2} }{G \frac{M_Z}{R_Z^2} }= \frac{R_Z^2}{R_{ZK}^2}=( \frac{R_Z}{R_{ZK}})^2 }\)
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{v^2}{R_{ZK}} }{g}= \frac{G \frac{M_z}{R_{ZK}^2} }{G \frac{M_Z}{R_Z^2} }= \frac{R_Z^2}{R_{ZK}^2}=( \frac{R_Z}{R_{ZK}})^2 }\)