Z jaką prędkością \(\displaystyle{ v}\) powinna się zderzyć kulka ołowiana z tarczą, aby się stopić wskutek zderzenia? Temperatura topnienia ołowiu \(\displaystyle{ T_t=328^\circ C}\), ciepło właściwe ołowiu \(\displaystyle{ C_w=128 J/(kg\cdot K)}\), ciepło topnienia ołowiu \(\displaystyle{ q=24\cdot 10^3 J/kg}\), temperatura poruszającej się kulki \(\displaystyle{ T_p=18 ^\circ C}\). Zakładamy, że tylko połowa utraconej energii kinetycznej.
Z góry dziękuję za pomoc
Wyznaczenie prędkości kulki ołowianej by w wyniku zderzenia się stopiła
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 12 gru 2019, o 13:10
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 6 razy
Wyznaczenie prędkości kulki ołowianej by w wyniku zderzenia się stopiła
Ostatnio zmieniony 23 mar 2020, o 20:43 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: Wyznaczenie prędkości kulki ołowianej by w wyniku zderzenia się stopiła
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}E_k = mc_w (T_t - T_p) + mq}\)
dalej już chyba spotrafisz?
dalej już chyba spotrafisz?
-
- Użytkownik
- Posty: 7910
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1670 razy
Re: Wyznaczenie prędkości kulki ołowianej by w wyniku zderzenia się stopiła
Bilans energetyczny:
Energia kinetyczna kulki = Energia potrzebna do ogrzania kulki od temperatury początkowej do temperatury topnienia + Energia potrzebna na stopienie kulki:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot \frac{mv^2}{2} = m\cdot C_{w Pb}\cdot ( T_{t} - T_{p}) + m \cdot q }\)
Energia kinetyczna kulki = Energia potrzebna do ogrzania kulki od temperatury początkowej do temperatury topnienia + Energia potrzebna na stopienie kulki:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot \frac{mv^2}{2} = m\cdot C_{w Pb}\cdot ( T_{t} - T_{p}) + m \cdot q }\)