Prędkość środka masy

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
zaliczenie14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 6 paź 2018, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Prędkość środka masy

Post autor: zaliczenie14 »

Walec, kula i obręcz staczają się z równi pochyłej z takiej samej wysokości. Największą prędkość środka masy osiągnie: walec, kula czy obręcz ?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Prędkość środka masy

Post autor: kruszewski »

Proszę poszukać w archiwum tego form. Hasło, równia, staczanie, kula, walec, obręcz.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2430
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Prędkość środka masy

Post autor: siwymech »

Propozycja rozw. w oparciu o przemiany energii.
W trakcie staczania się brył po równi ich energia potencjalna zamienia się na energię ruchu - jednocześnie
postępowego i obrotowego
...........................................................
\(\displaystyle{ mg \cdot H= E _{kp} + E _{ko} }\)
\(\displaystyle{ mg \cdot H= \frac{mv ^{2} }{2} + \frac{J _{o} \cdot\omega ^{2} }{2} }\)
\(\displaystyle{ J _{o} }\)- masowy moment bezwładności bryły wzg. osi przechodzacej przez jej srodek masy,
\(\displaystyle{ \omega }\)- prędkość kątowa

Dodano po 22 godzinach 33 minutach 55 sekundach:

Kod: Zaznacz cały

https://images90.fotosik.pl/314/ee66bec5a7ed19b3med.jpg
ODPOWIEDZ