Czesc, rozwiązałem takie oto zadanie lecz wyniki wydają się nieprawidłowe a nie mam gdzie tego sprawdzić.
Kula przebija deskę o grubości \(\displaystyle{ d = 2 cm}\). Prędkość kuli w chwili uderzenia wynosi \(\displaystyle{ V_0 = 500m/s}\) a po wylocie \(\displaystyle{ 100 m/s}\). Ile wynosi opóźnienie kuli podczas przebijania drewna i jak długo trwa ten ruch jeśli traktujemy go jako jednostajnie opóźniony?
Wyszło mi że \(\displaystyle{ t = 6,66 s}\)
\(\displaystyle{ a = 60 m/s^2}\)
Policzyłem to tak że opóźnienie to \(\displaystyle{ \frac{v_k-v_p}{t}}\), a \(\displaystyle{ t}\) policzyłem że wzoru na drogę.
Dodano po 34 minutach 28 sekundach:
Przebicie deski przez kule *
Zadanie przebicie kuli przez deske
Zadanie przebicie kuli przez deske
Ostatnio zmieniony 25 sty 2020, o 23:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Re: Zadanie przebicie kuli przez deske
Mi z równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} s=v_0t- \frac{at^2}{2} \\ v_k=v_0-at \end{cases} }\)
wychodzi:
\(\displaystyle{ t= \frac{2}{3} \cdot 10^{-4} \ s \\
a=6 \cdot 10^6 \ \frac{m}{s^2} }\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} s=v_0t- \frac{at^2}{2} \\ v_k=v_0-at \end{cases} }\)
wychodzi:
\(\displaystyle{ t= \frac{2}{3} \cdot 10^{-4} \ s \\
a=6 \cdot 10^6 \ \frac{m}{s^2} }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7910
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1670 razy
Re: Zadanie przebicie kuli przez deske
Najpierw naucz się edytora LateX, bo stróże porządku regulaminowego forum wrzucą Twój post do Kosza.
Zadanie z równań ruchu jednostajnie opóżnionego. Sprawdź wynik liczbowy
\(\displaystyle{ a = \frac{v_{k} - v_{0}}{t} }\)
\(\displaystyle{ s = v_{0}t - \frac{1}{2}at^{2}. }\)
Sprawdź i podaj swoje obliczenia.
Zadanie z równań ruchu jednostajnie opóżnionego. Sprawdź wynik liczbowy
\(\displaystyle{ a = \frac{v_{k} - v_{0}}{t} }\)
\(\displaystyle{ s = v_{0}t - \frac{1}{2}at^{2}. }\)
Sprawdź i podaj swoje obliczenia.