Ruch jednowymiarowy srednia przedkosc
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 13 paź 2007, o 12:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wejcherowo
- Podziękował: 57 razy
Ruch jednowymiarowy srednia przedkosc
Witam
Mam do zrobienia zadanie z fizy
Motocyklista przejechał 0,4 odległości miedzy miastami z prędkością 72 km/h a pozostała część drogi z prędkością 54km/h Oblicz średnia prędkość motocyklistę
Prosze o pomoc i z góry dziękuje
Mam do zrobienia zadanie z fizy
Motocyklista przejechał 0,4 odległości miedzy miastami z prędkością 72 km/h a pozostała część drogi z prędkością 54km/h Oblicz średnia prędkość motocyklistę
Prosze o pomoc i z góry dziękuje
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
Ruch jednowymiarowy srednia przedkosc
\(\displaystyle{ v_{sr} = \frac{ \Delta S}{ \Delta t}}\)
\(\displaystyle{ \Delta S = S}\) \(\displaystyle{ \Delta t = t_{1} + t_{2}}\)
\(\displaystyle{ v_{1} = \frac{0,4S}{t_{1}} = 72 \frac{km}{h}}\) \(\displaystyle{ v_{2} = \frac{0,6S}{t_{2}} = 54 \frac{km}{h}}\)
\(\displaystyle{ t_{1} = \frac{0,4S}{72} s}\) \(\displaystyle{ t_{2} = \frac{0,6S}{54} s}\)
\(\displaystyle{ v_{sr} = \frac{S}{ \frac{0,4S}{72} + \frac{0,6S}{54}} = 60 km/h}\)
\(\displaystyle{ \Delta S = S}\) \(\displaystyle{ \Delta t = t_{1} + t_{2}}\)
\(\displaystyle{ v_{1} = \frac{0,4S}{t_{1}} = 72 \frac{km}{h}}\) \(\displaystyle{ v_{2} = \frac{0,6S}{t_{2}} = 54 \frac{km}{h}}\)
\(\displaystyle{ t_{1} = \frac{0,4S}{72} s}\) \(\displaystyle{ t_{2} = \frac{0,6S}{54} s}\)
\(\displaystyle{ v_{sr} = \frac{S}{ \frac{0,4S}{72} + \frac{0,6S}{54}} = 60 km/h}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 399
- Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 82 razy
Ruch jednowymiarowy srednia przedkosc
\(\displaystyle{ v_{sr}=\frac{s}{s\left ( \frac{0,4}{v_1}+\frac{0,6}{v_2} \right)}=\frac{1}{\frac{0,4v_2 + 0,6v_1}{v_1 v_2} }=\frac{v_1 v_2}{0,4 v_2 + 0,6 v_1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 399
- Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 82 razy
Ruch jednowymiarowy srednia przedkosc
zauważ, że s się skróciło. Wyciagnąlem je przed nawias,a by to zaznaczyć.
\(\displaystyle{ v_{sr}=\frac{72\cdot 54 ft[\frac{km^2}{h^2}\right]}{0,6\cdot 54 + 0,6\cdot 72 ft [\frac{km}{h}\right]}=\frac{3888}{64,8}\left [ \frac{km}{h}\right]=60\left [ \frac{km}{h}\right]}\)
\(\displaystyle{ v_{sr}=\frac{72\cdot 54 ft[\frac{km^2}{h^2}\right]}{0,6\cdot 54 + 0,6\cdot 72 ft [\frac{km}{h}\right]}=\frac{3888}{64,8}\left [ \frac{km}{h}\right]=60\left [ \frac{km}{h}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 13 paź 2007, o 12:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wejcherowo
- Podziękował: 57 razy
Ruch jednowymiarowy srednia przedkosc
Hmm.. a to pierwsze rozwiązanie jest prawidłowe ?? bo teraz niewiem