Proste pytanie o sile - poprosze odpowiedz

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
lampka1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2019, o 18:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Piła

Proste pytanie o sile - poprosze odpowiedz

Post autor: lampka1 »

Hej. Nie moge czegos rozkminic, co wydaje sie bardzo banalne.
Mianowicie:
Popychajac pudlo wazace 30 kg jednym palcem uzywam sily wiecej, czy tyle samo co popychajac je cala reka badz dwoma rekami? Poprosze wyjasnienie.
Do tego: jezeli dzialamy na jakies cialo ta sama sila jednym palcem a ta sama sila cala dlonia - palec "wcisnie sie" mocniej, glebiej niz cala dlon, bo sila rozklada sie na wieksza powierzchnie, tak? Bo w przypadku palca sila skupia sie w jednym miejscu a w przypadku dloni na wiekszej powierzchni?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Proste pytanie o sile - poprosze odpowiedz

Post autor: AiDi »

1. Jeśli ruch jest jednostajny to siła jest taka sama i równa tarciu kinetycznemu.
2. Tak.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2429
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Proste pytanie o sile - poprosze odpowiedz

Post autor: siwymech »

Rozważając ruch ciała pod wpływem sił, posługujemy sie dla uproszczenia rozważań modelem bryły sztywnej- ciała nieodkształcalnego.
Akcja( siła), równoważona jest przez rozłożony nacisk. Nacisk rozłożony zastępujemy siła skupioną- reakcją przyłożoną w punkcie- z reguły jest to środek masy.
lampka1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2019, o 18:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Piła

Re: Proste pytanie o sile - poprosze odpowiedz

Post autor: lampka1 »

Dziekuje. Zatem popychajac cala dlonia przesuniemy karton gdyz sila rozklada sie na wieksza powierzchnie, a popychajac jednym palcem z ta sama sila niekoniecznie popchniemy gdyz sila skupia sie w jednym miejscu (co jest odczuwalne)?

Dlaczego zatem przekladajac ta sytuacje na nacisk np na brzuch - cala dlonia z dana sila ucisniemy go mniej, niz jednym palcem z ta sama sila (wcisniemy mocniej)?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Proste pytanie o sile - poprosze odpowiedz

Post autor: AiDi »

lampka1 pisze: 9 sty 2020, o 15:02 Zatem popychajac cala dlonia przesuniemy karton gdyz sila rozklada sie na wieksza powierzchnie, a popychajac jednym palcem z ta sama sila niekoniecznie
Ale skąd ten wniosek? Nie jest ważne jak działasz siłą, ważne że działasz.

Co do drugiego pytania wszystko zależy od własności sprężystych brzucha i układu organów w środku. Nie wiem czemu używasz słowa "zatem" bo to pytanie nie ma związku z tematem który poruszyłaś.
lampka1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2019, o 18:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Piła

Re: Proste pytanie o sile - poprosze odpowiedz

Post autor: lampka1 »

AiDi pisze: 9 sty 2020, o 17:01 Nie wiem czemu używasz słowa "zatem" bo to pytanie nie ma związku z tematem który poruszyłaś.
Przelozylam popychanie na naciskanie. :) Generalnie przy nacisku powiedzmy pilki wieksza powoerzchnia ucisk bedzie mniejszy gdyz sila rozlozy sie?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Proste pytanie o sile - poprosze odpowiedz

Post autor: AiDi »

Zdefiniuj "ucisk". Jeśli chodzi o ciśnienie, to tak. Ale ruch zależy tylko od wypadkowej siły, nie od tego na jakiej powierzchni się rozkłada.
lampka1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2019, o 18:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Piła

Re: Proste pytanie o sile - poprosze odpowiedz

Post autor: lampka1 »

Tzn. cisnienie (zalozmy w pilce) bedzie takie samo czy przycisniemy palec czy cala dlon z taka sama sila, prawda? Chodzi o to, ze palec "wcisnie sie" glebiej, niz cala dlon - w tym przypadku "ucisk" mam na mysli glebokosc nacisku.
AiDi pisze: 10 sty 2020, o 10:03 ruch zależy tylko od wypadkowej siły, nie od tego na jakiej powierzchni się rozkłada.
Ruch tak, ale w tym przypadku teraz mowa o nacisku, wiec (nie wiem czy dobrych slow uzywam) sila nacisku w jednym punkcie bedzie wieksza, niz nacisk na wieksza powierzchnie (z ta sama sila) - poniewaz w tym drugim przypadku nacisk "rozklada sie"?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Proste pytanie o sile - poprosze odpowiedz

Post autor: kruszewski »

Na szalkę wagi postaw butelkę, może być z mlekiem, dnem na szalkę. Przeczytaj wskazania wagi.
Następnie postaw tę bytelkę na zakrętce. Przeczytaj wskaznia wagi.
Brak różnicy wskazań jest praktycznym dowodem na to, że siła nacisku butelki na szalkę nie zależy od powierzchni styczności butelki z szalką, a to dla tego, że zmiana położenia butelki nie zmieniła ilości i jakości substancji butelki i podobnie jej zawartości. A to oznacza że nie zmieniło się wzajemne oddziaływanie Ziemi na butelkę i butelki na Ziemie. Nie ma więc przyczyny zmiany siły, a bez przyczyny nie ma jej skutku.
Innym zjawiskiem jest wzajemne odkształcanie się stykających się ciał pod wpływem takiej samej siły rozłożonej na mniejszą / większą powierzchnię stykania się tych ciał. Ale to już problem sprężystości ich obu.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2429
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Proste pytanie o sile - poprosze odpowiedz

Post autor: siwymech »



W dziale mechaniki- statyce siły czynne i reakcje powinny się równoważyć -\(\displaystyle{ G=mg=N}\).
Bryła sztywna (krążek) o masie \(\displaystyle{ m }\) spoczywa na płaskiej powierzchni- patrz rysunek. Ciężar krążka \(\displaystyle{ G=mg}\) zrównoważony jest przez rozłożony nacisk podłoża na krążek. Nacisk rozłożony zastępujemy siłą skupioną \(\displaystyle{ N}\) - ujawniamy reakcję.
Uwaga: nie wnikamy w rodzaj materiałów ciał- brył -krążka, podłoża
..................................................................
Wytrzymałość materiałów- gałąź nauki wywodząca się z klasycznej mechaniki wnika w wartość działających sił, które mogą naruszać strukturę ciał- odkszłacać je w sposób sprężysty( nietrwały) lub plastyczny( trwały). Nauka ta, obok obliczeń, bada odporność materiałów na obciążenia statyczne, dynamiczne.
Posługujemy się tu modelem ciała odkształcalnego.
lampka1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2019, o 18:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Piła

Re: Proste pytanie o sile - poprosze odpowiedz

Post autor: lampka1 »

kruszewski pisze: 10 sty 2020, o 18:41 Inym zjawiskiem jest wzajemne odkształcanie się stykających się ciał pod wpływem takiej samej siły rozłożonej na mniejszą / większą powierzchnię stykania się tych ciał. Ale to już problem sprężystości ich obu.
Czyli jesli mamy zamiast szali cos sprezystego - pod naciskiem dna butelki ugnie sie wieksza powierzchnia ale MNIEJ gleboko niz pod naciskiem od strony nakretki - bedzie to mniejsza powierzchnia i GLEBIEJ?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Proste pytanie o sile - poprosze odpowiedz

Post autor: kruszewski »

Tak. Ale nie zapominajmy, że zarówno dno jak i powierzchnia nakrętki też się uginają pod działaniem siły ciężaru butelki i tego co jest w butelce. Każde inaczej ale uginają się.
ODPOWIEDZ