Czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć mi dlaczego ma wyjść \(\displaystyle{ 0}\)?
Punkt materialny porusza się po okręgu o promieniu \(\displaystyle{ 𝑅}\). Wyznacz pracę siły dośrodkowej \(\displaystyle{ 𝐹}\) wykonaną
w czasie od \(\displaystyle{ t = t _{0} }\) do \(\displaystyle{ t = t _{1} }\).
Siła dośrodkowa
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 10 lis 2019, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 18 razy
Siła dośrodkowa
Ostatnio zmieniony 1 sty 2020, o 19:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Siła dośrodkowa
\(\displaystyle{ W = F_{d}\cdot \Delta r \cdot \cos(90^{o}) = F_{d} \cdot \Delta r \cdot 0 = 0.}\)
Siła dośrodkowa nie wykonuje pracy, wpływa jedynie na krzywiznę toru ruchu ciała.
Siła dośrodkowa nie wykonuje pracy, wpływa jedynie na krzywiznę toru ruchu ciała.
Ostatnio zmieniony 1 sty 2020, o 20:07 przez janusz47, łącznie zmieniany 1 raz.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Siła dośrodkowa
Prawie dobrze, lecz niestety jednostki lewej i prawej strony się nie zgadzają.
Dodano po 39 minutach :
Teraz (po edycji) jest:
Jeśli tajemnicza \(\displaystyle{ \Delta r}\) ma wymiar metra, to teraz jednostki się zgadzają.
PS
Ciekawe po co są dane \(\displaystyle{ t_1,t_2}\) ?