Zad 1
Pocisk lecący poziomo rozrywa się na dwa kawałki o jednakowych masach, których prędkości mają wartości odpowiednio \(\displaystyle{ V _{1}= 300 \frac{m}{s} }\) i \(\displaystyle{ V _{2}= 400 \frac{m}{s} }\) , a ich kierunki tworzą ze sobą kąt prosty. Z jaką prędkością leciał pocisk przed rozerwaniem się.
Zad 2
Dwuczłonowy pocisk rakietowy o całkowitej masie m został wystrzelony z prędkością \(\displaystyle{ V _{0}}\) pod kątem \(\displaystyle{ \alpha }\) względem poziomu. W momencie gdy pocisk znajdował się w najwyższym punkcie toru odpalenie ładunku rozłączyło człony rakiety i pierwszy człon o masie \(\displaystyle{ 0,9m}\) spadł dokładnie pod miejscem odpalenia.
a)Z jaką prędkością zacznie poruszać się drugi człon rakiety?
b)Jaki jest całkowity zasięg takiej rakiety?
Zachowanie pędu
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: Zachowanie pędu
1.Zastosuj zasadę zachowania pędu w układzie współrzędnych XOY.
W zad.2 skoro jeden kawałek spadł pod punktem najwyższego wznosu, to miał zerowy pęd początkowy.
Dodano po 18 godzinach 31 minutach 52 sekundach:
Tuż przed rozerwaniem pocisk miał szybkość w kierunku poziomym równą \(\displaystyle{ v_o\cos \alpha}\) więc korzystając z ZZP łatwo już znaleźć wartość prędkości z jaką zaczął poruszać się w tym samym kierunku drugi człon \(\displaystyle{ v = 10v_o\cos\alpha}\). Dalej wystarczy podstawić do wzoru na zasięg.
W zad.2 skoro jeden kawałek spadł pod punktem najwyższego wznosu, to miał zerowy pęd początkowy.
Dodano po 18 godzinach 31 minutach 52 sekundach:
Tuż przed rozerwaniem pocisk miał szybkość w kierunku poziomym równą \(\displaystyle{ v_o\cos \alpha}\) więc korzystając z ZZP łatwo już znaleźć wartość prędkości z jaką zaczął poruszać się w tym samym kierunku drugi człon \(\displaystyle{ v = 10v_o\cos\alpha}\). Dalej wystarczy podstawić do wzoru na zasięg.