1) Na klinie o kącie nachylenia \(\displaystyle{ α = 30°}\) umieszczono klocek o masie \(\displaystyle{ m = 1kg}\). Z jakim przyspieszeniem a powinien poruszać się klin aby klocek nie zsuwał się z niego. Przyjmij że współczynnik tarcia klocka o powierzchnię klina wynosi \(\displaystyle{ f = 0.1}\).
2)W wagonie poruszającym się poziomo z przyspieszeniem \(\displaystyle{ a = 2 \frac{m}{ s^{2} } }\)wisi na cienkiej nitce ciężarek o masie \(\displaystyle{ m = 200 g}\). Oblicz kąt odchylenia nitki od pionu oraz siłę naciągu nitki.
Siły bezwładności
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Re: Siły bezwładności
1.Z II zasady dynamiki mamy zależność
\(\displaystyle{ F=m \cdot a}\)
\(\displaystyle{ F+(-ma)=0}\)
F- siła zewnętrzna działajaca na ciało
Siła bezwładności- \(\displaystyle{ F _{B}=-m \cdot a }\)- znak ujemny, bo siła ma zwrot przeciwny do przyśpieszenia ruchu \(\displaystyle{ a.}\)
...........................................................................
Rysunek obrazuje układ sił w spoczynku i w układzie ruchomym.
Dodano po 1 dniu 15 godzinach 34 minutach 26 sekundach:
Ciało na równi ma być w spoczynku, stąd do rozw. zastosujemy znane ze statyki warunki równowagi.
1.Przyjmujemy kierunek przyspieszenia równi \(\displaystyle{ a}\) równoległy do jej podstawy.
2.Wypisanie warunków równowagi ułatwi przyjęty układ odniesienia \(\displaystyle{ x,y}\) związany z równią.
3. Zwrot siły bezwładności \(\displaystyle{ F _{B} }\) musi być przeciwny do zwrotu przyśpieszenia równi.
..............................
Tworzymy sumę rzutów wszystkich sił na oś x i y i przyrównujemy ją do zera:
\(\displaystyle{ mg \cdot \sin \alpha -T-F _{B} \cdot \cos \alpha =0 }\), (1)
\(\displaystyle{ -mg \cdot \cos \alpha +N - F _{B} \cdot \sin \alpha =0 }\), (2)
Gdzie:
\(\displaystyle{ T=\mu \cdot N}\), (3)
\(\displaystyle{ F _{b} =m \cdot a}\)
.........................
Rozw. układ równań znajdujemy szukane wielkości.
\(\displaystyle{ F=m \cdot a}\)
\(\displaystyle{ F+(-ma)=0}\)
F- siła zewnętrzna działajaca na ciało
Siła bezwładności- \(\displaystyle{ F _{B}=-m \cdot a }\)- znak ujemny, bo siła ma zwrot przeciwny do przyśpieszenia ruchu \(\displaystyle{ a.}\)
...........................................................................
Rysunek
Kod: Zaznacz cały
https://www.fotosik.pl/zdjecie/b9a02fc8417aa360
Dodano po 1 dniu 15 godzinach 34 minutach 26 sekundach:
Ciało na równi ma być w spoczynku, stąd do rozw. zastosujemy znane ze statyki warunki równowagi.
1.Przyjmujemy kierunek przyspieszenia równi \(\displaystyle{ a}\) równoległy do jej podstawy.
2.Wypisanie warunków równowagi ułatwi przyjęty układ odniesienia \(\displaystyle{ x,y}\) związany z równią.
3. Zwrot siły bezwładności \(\displaystyle{ F _{B} }\) musi być przeciwny do zwrotu przyśpieszenia równi.
Kod: Zaznacz cały
https://images91.fotosik.pl/298/4b43a1340052a0d0.jpg
..............................
Tworzymy sumę rzutów wszystkich sił na oś x i y i przyrównujemy ją do zera:
\(\displaystyle{ mg \cdot \sin \alpha -T-F _{B} \cdot \cos \alpha =0 }\), (1)
\(\displaystyle{ -mg \cdot \cos \alpha +N - F _{B} \cdot \sin \alpha =0 }\), (2)
Gdzie:
\(\displaystyle{ T=\mu \cdot N}\), (3)
\(\displaystyle{ F _{b} =m \cdot a}\)
.........................
Rozw. układ równań znajdujemy szukane wielkości.