Podnoszenie przedmiotów i ich oddziaływanie na człowieka

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Bifri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 gru 2019, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
wiek: 30

Podnoszenie przedmiotów i ich oddziaływanie na człowieka

Post autor: Bifri »

Cześć
Dostałem ambitne zadanie na studiach opracować jakiś temat z życia wzięty. Z racji tego, że uczyłem się fizyki ostatnio jakieś 15 lat temu potrzebowałbym pomocy.

Wpadłem na pomysł, aby zrobić sprawozdanie z przeciążeń działających na człowieka podczas niewłaściwego podnoszenia przedmiotów. Takie zadanie z BHP jak na załączonym obrazku . link do obrazka.

Potrzebowałbym pomocy żeby to ogranąć jakich wzorów użyć jakie dane będą potrzebne? Pracuję w sklepie z farbami. Chcę zrobić to doświadczenie na farbach 5l, 10l, 15l i 25kg tynkach. Farby będą zważone, dodatkowo pobawię się w obliczanie wagi z gęstości podanych w kartach technicznych.

W razie pytań postaram się na nie odpowiadać w miarę szybko :)
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Podnoszenie przedmiotów i ich oddziaływanie na człowieka

Post autor: StudentIB »

Ogólnie zalecam zapoznanie się z dość szeroką literaturą w dziedzinie biomechaniki. Na schemacie, który zalinkowałeś jest często podawane zagadnienie ciśnienia działającego na krążek międzykręgowy przy podnoszeniu ciężaru. Jeśli chcesz to policzyć analitycznie, musiałbyś użyć modelu Stotte’a. Książek poruszających temat biomechaniki kręgosłupa jest sporo, ale zacząłbym od „Biomechaniki inżynierskiej” Będzińskiego.
Bifri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 gru 2019, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
wiek: 30

Re: Podnoszenie przedmiotów i ich oddziaływanie na człowieka

Post autor: Bifri »

Liczyłem, że się uda to zrobić na zagadnieniach z dynamiki
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Podnoszenie przedmiotów i ich oddziaływanie na człowieka

Post autor: StudentIB »

Zwykła mechanika tu nie pomoże a dynamika to w ogóle się nie przyda. Przenoszenie obciążeń przez kręgosłup wymaga bardziej złożonego opisu. Warto spróbować z tym modelem Stotte’a, nie jest zbyt skomplikowany i są gotowe wzory.
Bifri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 gru 2019, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
wiek: 30

Re: Podnoszenie przedmiotów i ich oddziaływanie na człowieka

Post autor: Bifri »

Znalazłem w miarę fajne opracowanie. Zastanawiam się tylko czy dane zawarte w tym przykładzie tzn masa 76kg mężczyzny czy one zostały zaczerpnięte bezpośrednio z modelu Adamsa[wg. Adams’a M.A., Hutton’a W.C.]. Szukam informacji i ew kogoś chętnego do pomocy :)


w linku opracowanie.

Droga dedukcji i przypuszczeń dodając do ciężaru ramion i tułowia cięzar podnoszonego przedmiotu powinniśmy chyba uzyskać wynik pokazujący siłę jaką wkładamy w podniesienie przedmiotu.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Podnoszenie przedmiotów i ich oddziaływanie na człowieka

Post autor: StudentIB »

Prezentacja rzeczywiście ciekawa. Szkoda tylko, że nie podali o którą dokładnie pracę chodzi. A ten duet ma ich trochę na koncie. Najprawdopodobniej z artykułu wzięli tylko dane do modelu Stotte'a, bo przeglądałem kilka tych prac i wszystkie opisują badania eksperymentalne na fragmentach kręgosłupa pobranych od zmarłych. Jest tam podana m.in. masa ciała, więc pewnie autorzy prezentacji wybrali któregoś "pacjenta" i dla jego przypadku wyznaczyli siły korzystając z modelu Stotte'a. Ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyś wykorzystał inne dane. Biomechanika kręgosłupa jest dość popularnym tematem, więc materiałów na ten temat jest całkiem sporo.
Bifri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 gru 2019, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
wiek: 30

Re: Podnoszenie przedmiotów i ich oddziaływanie na człowieka

Post autor: Bifri »

Wszystkie materiały na które trafiam powielają się i są zbyt ogólne. Wygląda to jakby wszyscy robili kopiuj wklej i dodają opis...
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Podnoszenie przedmiotów i ich oddziaływanie na człowieka

Post autor: StudentIB »

Tym bardziej radziłbym skorzystać z książek do biomechaniki. Większość z nich ma rozdział o biomechanice kręgosłupa. Opracowania internetowe nie są w stanie zastąpić wiedzy zawartej w książkach. Zacząłbym od Będzińskiego.
Bifri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 gru 2019, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
wiek: 30

Re: Podnoszenie przedmiotów i ich oddziaływanie na człowieka

Post autor: Bifri »

StudentIB pisze: 25 gru 2019, o 11:04 Tym bardziej radziłbym skorzystać z książek do biomechaniki. Większość z nich ma rozdział o biomechanice kręgosłupa. Opracowania internetowe nie są w stanie zastąpić wiedzy zawartej w książkach. Zacząłbym od Będzińskiego.
Postępując za Twoimi radami udało mi się pobrać książkę "Biomechanika Inżynierska" i się trochę zawiodłem. Mam wrażenie, że przykład, który jest tam podany jest błędnie policzony. str 88 \(\displaystyle{ P_s=134N}\) Wyliczane ze wzoru \(\displaystyle{ P_s=(Q_l+Q_t)\cdot\sin\alpha}\) gdzie \(\displaystyle{ Q_l=73N, Q_t=337N}\) więc:
\(\displaystyle{ 134=410\cdot\sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin\alpha = 0,3268292682926829}\)
skąd taki kąt? Nie pasuje do tabeli wartości trygonometrychnych.
Dalej jestem w kropce i zaczynam się obawiać, że nie dam sobie rady z tym zadaniem.

Kod: Zaznacz cały

https://www.dbc.wroc.pl/dlibra/publication/367/edition/434/content?&action=ChangeMetaLangAction&lang=pl
Ostatnio zmieniony 27 gru 2019, o 00:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Podnoszenie przedmiotów i ich oddziaływanie na człowieka

Post autor: StudentIB »

Kąt \(\displaystyle{ \alpha=71 ^{\circ}}\), ale faktycznie wartość siły \(\displaystyle{ P_{s}}\) liczona dla tego kąta nie zgadza się z wartością podaną w książce. Może tam być błąd w obliczeniach, zdarza się to dosyć często w książkach inżynierskich. Ale przynajmniej wyjaśniło się z której pracy Adamsa i Huttona autorzy prezentacji wzięli dane dla pacjenta ważącego \(\displaystyle{ 76 \ kg}\) - w Będzińskim jest to samo źródło. Tytuł artykułu to "The effect of posture and the role of the apophysial joint in resisting intervertebral compressive forces".

Poza tym (prawdopodobnie) błędem książka Będzińskiego jest bardzo dobrym opracowaniem. Wręcz najlepszym w tej dziedzinie.
Bifri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 gru 2019, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
wiek: 30

Re: Podnoszenie przedmiotów i ich oddziaływanie na człowieka

Post autor: Bifri »

heh dzięki za potwierdzenie moich domysłów, już zwątpiłem w swoje umiejętności matematyczno-fizyczne. Jak dla mnie opracowanie i tak zbyt ogólne :) w teorii dalej nie wiem jak obliczyć siły działające na kręgosłup w pozycji wyprostowanej. W pochylonej dam sobie radę bo wszystko jest objaśnione, brakuje danych do pozycji wyprostowanej. Dzięki za pomoc. Jeszcze postaram się poszukać a jak nic nie znajdę to będę improwizował. Jestem coraz bardziej załamany tym, że wszyscy jedynie bezsensowanie kopiują teksty książek bez zgłębiania tematu :/
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Podnoszenie przedmiotów i ich oddziaływanie na człowieka

Post autor: StudentIB »

Fakt, że większość kopiuje od Będzińskiego, który najdokładniej opracował temat i zrobił to jako pierwszy. Możesz jeszcze zajrzeć np. do książki "Biomechanika kręgosłupa człowieka" Gzika albo "Biocybernetyka i inżynieria biomedyczna 2000 tom 5. Biomechanika i inżynieria rehabilitacyjna" Nałęcza. Informacje tam zawarte raczej nie będą dla Ciebie nowe po lekturze Będzińskiego, ale będziesz mógł zweryfikować poprawność obliczeń przedstawionych w tej pierwszej książce. Niestety musisz poszukać tych pozycji w bibliotece, nie są dostępne online.
ODPOWIEDZ