Zadanie z prętem

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

Zadanie z prętem

Post autor: fryxjer »

Pręt o całkowitej masie m zgieto w 1/3 długości pod kątem 90 stopni i podparto w punkcie zgięcia .Jaki kąt z pionem tworzy część pręta ?
Potrzebuje podpowiedź lub rozwiązanie.
Pozdrawiam
Kris-0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 399
Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 82 razy

Zadanie z prętem

Post autor: Kris-0 »

\(\displaystyle{ \frac{Q}{3}\cdot\frac{1}{2}\frac{1}{3}l \sin\alpha=\frac{2Q}{3}\frac{1}{2}\frac{2}{3}lsin(\frac{\pi}{2}-\alpha) \\ \frac{1}{18}\sin\alpha = \frac{4}{18}\cos\alpha \\ \tan\alpha =4?}\)
Tak by wychodziło, ale nie jestem pewien, choć \(\displaystyle{ ZW_f=\mathbb{R}}\)
ODPOWIEDZ