Witam,
borykam się z małymi problemami. Otóż po pierwsze potrzebuję policzyć jak daleko od miejsca wyrzucenia upadnie przedmiot (\(\displaystyle{ 10kg}\) masy), kąt wyrzutu \(\displaystyle{ 65}\) stopni, prędkość początkowa \(\displaystyle{ 700 m/s}\). Zgodnie z podstawowymi wzorami przedmiot "poleci" na prawie \(\displaystyle{ 40km}\). Potrzebuję wzoru na obliczenie tego w realnym świecie jak najprostszym sposobem, uwzględniając opór powietrza, tak aby wynik był miarodajny.
Drugim pytaniem jest: czy da się obliczyć prędkość początkową wyżej wymienionego przedmiotu znając tylko i wyłącznie jego masę i odległość od miejsca wyrzucenia?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Prośba przy rozwiązywaniu problemu z rzutem ukośnym
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 lis 2019, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 27
Prośba przy rozwiązywaniu problemu z rzutem ukośnym
Ostatnio zmieniony 11 lis 2019, o 05:56 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: Prośba przy rozwiązywaniu problemu z rzutem ukośnym
viewtopic.php?f=129&t=344235&p=5138934& ... a#p5138934
da siętezcatlipoca pisze: ↑10 lis 2019, o 22:10
Drugim pytaniem jest: czy da się obliczyć prędkość początkową wyżej wymienionego przedmiotu znając tylko i wyłącznie jego masę i odległość od miejsca wyrzucenia?
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2428
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Re: Prośba przy rozwiązywaniu problemu z rzutem ukośnym
Rzeczywisty tor pocisku różni sie znacznie od paraboli- jest obniżony, skrócony i nazywa się krzywą balistyczną.
Ruch pocisku opisują równania różniczkowe- "trudne" do rozwikłania. Stosuje sie tu metody numeryczne.
Przybliżone rozwiązania otrzymuje się metodą małych łuków, dzieląc zakres zmienności \(\displaystyle{ v}\) lub \(\displaystyle{ \alpha }\) na skończone przedziały- metoda b.żmudna.
...........................................
Ruch pocisku opisują równania różniczkowe- "trudne" do rozwikłania. Stosuje sie tu metody numeryczne.
Przybliżone rozwiązania otrzymuje się metodą małych łuków, dzieląc zakres zmienności \(\displaystyle{ v}\) lub \(\displaystyle{ \alpha }\) na skończone przedziały- metoda b.żmudna.
...........................................
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 lis 2019, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 27
Re: Prośba przy rozwiązywaniu problemu z rzutem ukośnym
Dziękuję za odpowiedzi. Rozumiem, że nie ma prostego sposobu na obliczenie tego biorąc pod uwagę tylko opór powietrza, bez jego prędkości i kierunku?
- Gosda
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oulu
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 60 razy
Re: Prośba przy rozwiązywaniu problemu z rzutem ukośnym
Kod: Zaznacz cały
https://www.desmos.com/calculator/on4xzwtdwz