rzut do góry (znowu)

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

rzut do góry (znowu)

Post autor: Niepokonana »

Rzucony do góry kamień w ciągu pierwszej sekundy przebył drogę \(\displaystyle{ h=15,1}\) metra. Oblicz prędkość początkową. Dobrze myślę?
\(\displaystyle{ \begin{cases} H= t\frac{V_{0}+V_{k}}{2} \\ V_{k}=V_{0}-gt \end{cases} }\)
\(\displaystyle{ 15,1=\frac{2V_{0}-10}{2}}\)
\(\displaystyle{ 40,2=2V_{0}}\)
\(\displaystyle{ V_{0}=20,1\frac{m}{s}}\)
Nie wiem czy mam dobrze czy źle.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Re: rzut do góry (znowu)

Post autor: Psiaczek »

masz dobrze , wasz nauczyciel chyba marzy żeby w was kamieniami rzucać tyle zadań o nich :P
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: rzut do góry (znowu)

Post autor: Niepokonana »

Boże, co za ulga... Jedno na dziesięć sama zrobiłam. ^^ Chce nas nas trenować spadek swobodny. XD
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: rzut do góry (znowu)

Post autor: a4karo »

Niepokonana pisze: 27 paź 2019, o 14:27 Rzucony do góry kamień w ciągu pierwszej sekundy przebył drogę \(\displaystyle{ h=15,1}\) metra. Oblicz prędkość początkową. Dobrze myślę?
\(\displaystyle{ \begin{cases} H= t\frac{V_{0}+V_{k}}{2} \\ V_{k}=V_{0}-gt \end{cases} }\)
\(\displaystyle{ 15,1=\frac{2V_{0}-10}{2}}\)
\(\displaystyle{ 40,2=2V_{0}}\)
\(\displaystyle{ V_{0}=20,1\frac{m}{s}}\)
Nie wiem czy mam dobrze czy źle.
A skąd wiesz, że \(H=10\) i co to w ogóle jest \(H\)?. W Założeniu jest \(h=10\) a to nie jest to samo.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: rzut do góry (znowu)

Post autor: Niepokonana »

Gdzie ja napisałam, że \(\displaystyle{ H=10}\), bo nie rozumiem? Tamto 10 to jest z \(\displaystyle{ gt}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: rzut do góry (znowu)

Post autor: a4karo »

Ok, 15.1.

Chodzi o to, że duże i małe litery znaczą co innego, a tobie jest wszystko jedno
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: rzut do góry (znowu)

Post autor: Niepokonana »

Moje zadanie moje literki. :P W tym zadaniu jest jedna wysokość, ale masz rację, gdyby były 2 to bym musiała je jakoś rozróżnić.
ODPOWIEDZ