Rzut dwoma kamieniami
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Rzut dwoma kamieniami
Z wierzchołka wieży rzucono jednocześnie \(\displaystyle{ 2}\) kamienie. Jeden do góry z prędkością \(\displaystyle{ V_{0}=10\frac{m}{s} }\)drugi z taką samą prędkością pionowo w dół. W jakim odstępie czasu te kamienie spadły na ziemię?
Proszę mi pomóc, ja nie umiem.
Proszę mi pomóc, ja nie umiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Re: Rzut dwoma kamieniami
oporu powietrza na poziomie liceum raczej nie uwzględniacie, więc równania są proste
\(\displaystyle{ H}\)- wysokość wieży , \(\displaystyle{ H_{1}(t) }\) - wysokość rzuconego w dół ,\(\displaystyle{ H_{2}(t) }\) -wysokość rzuconego w górę
\(\displaystyle{ H_1(t)=H-V_0t- \frac{gt^2}{2} }\)
\(\displaystyle{ H_2(t)=H+V_0t- \frac{gt^2}{2} }\)
możesz rozwiązać dwa równania kwadratowe \(\displaystyle{ H_1(t)=0}\) oraz \(\displaystyle{ H_2(t)=0}\)
będą miały taką samą deltę \(\displaystyle{ V_0^2+2gH}\), więc potem różnicę ich pierwiastków łatwo się policzy, dasz radę dokończyć?
\(\displaystyle{ H}\)- wysokość wieży , \(\displaystyle{ H_{1}(t) }\) - wysokość rzuconego w dół ,\(\displaystyle{ H_{2}(t) }\) -wysokość rzuconego w górę
\(\displaystyle{ H_1(t)=H-V_0t- \frac{gt^2}{2} }\)
\(\displaystyle{ H_2(t)=H+V_0t- \frac{gt^2}{2} }\)
możesz rozwiązać dwa równania kwadratowe \(\displaystyle{ H_1(t)=0}\) oraz \(\displaystyle{ H_2(t)=0}\)
będą miały taką samą deltę \(\displaystyle{ V_0^2+2gH}\), więc potem różnicę ich pierwiastków łatwo się policzy, dasz radę dokończyć?
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Rzut dwoma kamieniami
O Boże, korki fizyka, ja się tu Pana nie spodziewałam. Czego ja nie rozumiem. Jak policzyć czas spadania, nie mając wysokości. I generalnie mam problem z rzutem do dołu, bo mam tylko wzory na spadek swobodny, rzut do góry i ruch przyśpieszony przeciwnie do osi.
Psiaczek, skąd wziąłeś ten drugi wzór? Bo pierwszy to jest wzór na położenie w ruchu przyśpieszonym przeciwnie do osi to wiem, ale mógłbyś mi powiedzieć, skąd wziąłeś ten drugi.
Panie korki fizyka ja myślę, że to jest tak. Ten upuszczany kamień leciał bezpośrednio z wieży centralnie w ziemię i on ma tylko jeden ruch - przyśpieszony przeciwnie do osi. Natomiast ten drugi musiał wzlecieć na wysokość maksymalną i spaść z wysokości wieży + swojej wysokości maksymalnej. Tylko jakby to zapisać...
Psiaczek, skąd wziąłeś ten drugi wzór? Bo pierwszy to jest wzór na położenie w ruchu przyśpieszonym przeciwnie do osi to wiem, ale mógłbyś mi powiedzieć, skąd wziąłeś ten drugi.
Panie korki fizyka ja myślę, że to jest tak. Ten upuszczany kamień leciał bezpośrednio z wieży centralnie w ziemię i on ma tylko jeden ruch - przyśpieszony przeciwnie do osi. Natomiast ten drugi musiał wzlecieć na wysokość maksymalną i spaść z wysokości wieży + swojej wysokości maksymalnej. Tylko jakby to zapisać...
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Re: Rzut dwoma kamieniami
to są dwa przypadki ogólnego wzoru \(\displaystyle{ S=S_0+V_0t+ \frac{at^2}{2} }\) , zauważ że tylko zwrot prędkości się zmienia.Niepokonana pisze: ↑26 paź 2019, o 21:05
Psiaczek, skąd wziąłeś ten drugi wzór? Bo pierwszy to jest wzór na położenie w ruchu przyśpieszonym przeciwnie do osi to wiem, ale mógłbyś mi powiedzieć, skąd wziąłeś ten drugi.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Rzut dwoma kamieniami
No tak tylko ten zwrot się zmienia... Ale jak się pozbyć wysokości, której nie mamy podanej?
I mam policzyć te dwa równania kwadratowe oddzielnie? I mają się liczyć tylko ich dodatnie pierwiastki, co nie (bo czas nie może być ujemny)?
I mam policzyć te dwa równania kwadratowe oddzielnie? I mają się liczyć tylko ich dodatnie pierwiastki, co nie (bo czas nie może być ujemny)?
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Re: Rzut dwoma kamieniami
tak, licz różnicę dodatnich pierwiastków obu równań i nic się nie bój te równania mają tak zbliżone współczynniki że wysokość się zredukujeNiepokonana pisze: ↑26 paź 2019, o 21:25 No tak tylko ten zwrot się zmienia... Ale jak się pozbyć wysokości, której nie mamy podanej?
I mam policzyć te dwa równania kwadratowe oddzielnie? I mają się liczyć tylko ich dodatnie pierwiastki, co nie (bo czas nie może być ujemny)?
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: Rzut dwoma kamieniami
Nie obrażaj mnie tym "Panem" i nie wzywaj pana boga na daremno. Mam nadzieję, że nie zmienisz nicka, bo Twoja tu obecność bardzo to skostniałe forum ożywiaNiepokonana pisze: ↑26 paź 2019, o 21:05 O Boże, korki fizyka, ja się tu Pana nie spodziewałam. Czego ja nie rozumiem. Jak policzyć czas spadania, nie mając wysokości. I generalnie mam problem z rzutem do dołu, bo mam tylko wzory na spadek swobodny, rzut do góry i ruch przyśpieszony przeciwnie do osi.
Co do zadania to widzę, że Psiaczek zaopiekował się już Tobą. Dodam więc tylko, że zadanie można rozwiązywać "łopatologicznie" bez delty jeśli się zauważy, że kulki oddalają się ruchem jednostajnym.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Rzut dwoma kamieniami
A więc chcesz być ze mną na ty ok. Ja w Boga nie wierzę, ale i tak się modlę i go nadaremno przyzywam. A na jaki miałabym zmienić? Lubię swój nick.
No tak oddalają się ruchem jednostajnym, a mógłbyś się bardziej na ten temat rozwinąć? Wiem, że skoro mają takie samo przyśpieszenie to różnica ich prędkości stała. A ciało podrzucone zaczęło spadać po dwóch sekundach, czyli różnica ich prędkości wynosi \(\displaystyle{ 20\frac{m}{s}}\), dobrze myślę?
No tak oddalają się ruchem jednostajnym, a mógłbyś się bardziej na ten temat rozwinąć? Wiem, że skoro mają takie samo przyśpieszenie to różnica ich prędkości stała. A ciało podrzucone zaczęło spadać po dwóch sekundach, czyli różnica ich prędkości wynosi \(\displaystyle{ 20\frac{m}{s}}\), dobrze myślę?
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Rzut dwoma kamieniami
Zadanie do rozwiązania w pamięci.
Pytanie pomocnicze*: w jakim odstępie czasu od chwili upadku pierwszego upadnie drugi jeżeli upuszczono go z taką samą prędkością początkową jak pierwszy ale po czasie \(\displaystyle{ t}\) sekund?
Pytanie pomocnicze ** ile sekund mierzy odstęp czasu w tym zadaniu?
Pytanie pomocnicze*: w jakim odstępie czasu od chwili upadku pierwszego upadnie drugi jeżeli upuszczono go z taką samą prędkością początkową jak pierwszy ale po czasie \(\displaystyle{ t}\) sekund?
Pytanie pomocnicze ** ile sekund mierzy odstęp czasu w tym zadaniu?
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Rzut dwoma kamieniami
Po co potrzebna delta? Czas lotu w górę to czas lotu z opóźnieniem do chwili w której prędkość będzie równa zero. Do obliczenia tego czasu delta nie jest potrzebna. Ruch w dół do poziomu "startu" trwa tyle samo sekund ile trwał ruch w górę. Prędkość ruchu jednostajnie przespieszonego po czasie\(\displaystyle{ t}\) , \(\displaystyle{ v= .....}\) Przyjm \(\displaystyle{ g = 10 \ \ m/s^2 }\) i oblicz czas potrzebnu do wyhamowania ruchu do prędkści pionowej równej zero.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Re: Rzut dwoma kamieniami
Kobieto, to nie są jakieś kosmicznie trudne wyliczenia deltę już ci policzyłem wcześniej , dodatnie pierwiastki obu równań to:Niepokonana pisze: ↑27 paź 2019, o 00:03 No 4 sekundy wynosi... Proszę mi pomóc z deltą w tamtym innym zadaniu...
\(\displaystyle{ t_1= \frac{V_0- \sqrt{V_0^2+2gH} }{-g} }\) oraz \(\displaystyle{ t_2=\frac{-V_0- \sqrt{V_0^2+2gH} }{-g}}\)
po wykonaniu odejmowania otrzymasz \(\displaystyle{ t_2-t_1= \frac{2V_0}{g} }\)
Kolega kruszewski naprowadza cię na bardziej elegancki i chytry sposób rozwiązania, ale ja założyłem że nie jesteś specjalnym entuzjastą fizyki
i metodę "bez myślenia tylko rachunki" wybrałem.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Rzut dwoma kamieniami
ehhh kompletnie nie rozumiecie o co mi chodzi
viewtopic.php?f=129&t=442792
w tym zadaniu mi pomóżcie, bo mi delta w ogóle nie wychodzi
super się składa jutro dostanę pałę, bo nic nie rozumiem
viewtopic.php?f=129&t=442792
w tym zadaniu mi pomóżcie, bo mi delta w ogóle nie wychodzi
super się składa jutro dostanę pałę, bo nic nie rozumiem