przyspieszenie ziemskie dla ISS

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Awatar użytkownika
Fermion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 6 sty 2018, o 15:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swino
Podziękował: 9 razy

przyspieszenie ziemskie dla ISS

Post autor: Fermion »

Postanowiłem liczyć przyspieszenie ziemskie dla stacji kosmicznej. Skorzystałem z poniższego wzoru:

\(\displaystyle{ F= \frac{G \cdot M_{z} \cdot m }{ (R_{z}+h)^{2} }}\)

wydawało mi się że powinienem za \(\displaystyle{ m}\) podstawić masę stacji kosmicznej (\(\displaystyle{ 400 000kg}\)). Jednak gdy tak robię to wynik nie ma sensu (jest znacznie za duży). Dopiero gdy za \(\displaystyle{ m}\) podstawię masę punktową czyli \(\displaystyle{ 1kg}\) to wynik wychodzi poprawny i otrzymuję około \(\displaystyle{ 88 \%}\) przyspieszenia na powierzchni czyli około \(\displaystyle{ 8,72 \frac{m}{ s^{2} }}\)

Dlaczego nie mogę podstawić rzeczywistej masy stacji ? Wydaje mi się to logiczne ze powinienem uwzględnić jej masę bo chyba to ma wpływ na przyspieszenie?

Jeśli trzeba wstawię pełne rachunki
Ostatnio zmieniony 4 sie 2019, o 18:48 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

przyspieszenie ziemskie dla ISS

Post autor: AiDi »

Fermion pisze:Wydaje mi się to logiczne ze powinienem uwzględnić jej masę bo chyba to ma wpływ na przyspieszenie?
Nie ma. Wzór na przyspieszenie grawitacyjne wygląda tak:
\(\displaystyle{ g=\frac{GM_Z}{r^2}}\)
Ty obliczałeś siłę grawitacji, nie przyspieszenie.
Fermion pisze:masę punktową
"Masa punktowa" oznacza zwykle punkt materialny, ale wcale nie musi on mieć masy \(\displaystyle{ 1kg}\).
Awatar użytkownika
Fermion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 6 sty 2018, o 15:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swino
Podziękował: 9 razy

Re: przyspieszenie ziemskie dla ISS

Post autor: Fermion »

Ty obliczałeś siłę grawitacji, nie przyspieszenie.

No tak. Podobne te wzory. Wszystko od razu stało się jasne. Dzięki
ODPOWIEDZ