Rzut pionowy w górę z danej wysokości

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
karolina_18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 30 cze 2019, o 18:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Rzut pionowy w górę z danej wysokości

Post autor: karolina_18 »

Witam,
Wydaje mi się, że dobrze rozumuję i dobrze rozwiązałam zadanie, ale wolałabym zweryfikować moją wiedzę.

Treść zadania:
"Ciało o masie m podrzucono do góry z wysokości \(\displaystyle{ h_1}\), z prędkością \(\displaystyle{ v_1=[V_x;V_y]}\). Ciało to wzbiło się na pewną wysokość \(\displaystyle{ h_2}\), a potem opadło na podłoże (\(\displaystyle{ h_3=0\,m}\)). Z jaką prędkością ciało uderzy o podłoże, jesli pominąć opór powietrza"

Poniżej rysunek:

Kod: Zaznacz cały

https://ifotos.pl/z/qsneewe


Według mojego rozumowania prędkość końcowa składa się z dwóch skłądowych, tak jak \(\displaystyle{ V_1}\).
Składowa na osi OX będzie wynosić \(\displaystyle{ V_x}\), natomiast w osi OY.. no i właśnie. Skłaniam się ku \(\displaystyle{ -V_y-\sqrt{2gh_1}}\)

Wówczas ostateczna odpowiedź to
\(\displaystyle{ V=[V_x; -V_y- \sqrt{2gh_1}]}\)
Chciałabym prosić o zweryfikowanie.
Ostatnio zmieniony 1 lip 2019, o 01:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Częściowy brak LaTeXa.
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: Rzut pionowy w górę z danej wysokości

Post autor: korki_fizyka »

Ogólnie składowa \(\displaystyle{ v'_y = -v_y - \sqrt{2g(h_1 -h_3)}}\) ale skoro \(\displaystyle{ h_3 = 0}\) to jest ok.
Na koniec trzeba by zastosować tw, Pitagorasa \(\displaystyle{ v = \sqrt{v^2_x+ v'^2_y}}\).
karolina_18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 30 cze 2019, o 18:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Re: Rzut pionowy w górę z danej wysokości

Post autor: karolina_18 »

Bardzo dziękuję!
ODPOWIEDZ