Witam
Mam takie zadanie: Podaj wzór wyrażający zależność szybkości ciała od drogi przebytej ruchem jednostajnie przyspieszonym (przy V0=0)
Nie mam pojecia jak to ugryźć w ogole. Jakby ktoś umiał to wytłumaczyć. Wiem tylko ze am wyjść pierwiastek z 2as bo sprawdzilem w odpowiedziach
Pozdrawiam
Zadanie ze wzorem
- kuma
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 70 razy
Zadanie ze wzorem
Wydaje mi się, że powinno to byc tak:
mamy dwa wzorym (przy założeniu, że \(\displaystyle{ V_{0})=0}\):
\(\displaystyle{ V=at}\)
\(\displaystyle{ s=\frac{at^{2}}{2}}\)
z drugiego wyznaczamy \(\displaystyle{ t}\)
\(\displaystyle{ t=\sqrt{\frac{2s}{a}}}\)
i wstawiamy do pierwszego
\(\displaystyle{ V=a\sqrt{\frac{2s}{a}}}\)
\(\displaystyle{ V=\sqrt{\frac{2s*a^{2}}{a}}}\)
\(\displaystyle{ V=\sqrt{2sa}}\)
mamy dwa wzorym (przy założeniu, że \(\displaystyle{ V_{0})=0}\):
\(\displaystyle{ V=at}\)
\(\displaystyle{ s=\frac{at^{2}}{2}}\)
z drugiego wyznaczamy \(\displaystyle{ t}\)
\(\displaystyle{ t=\sqrt{\frac{2s}{a}}}\)
i wstawiamy do pierwszego
\(\displaystyle{ V=a\sqrt{\frac{2s}{a}}}\)
\(\displaystyle{ V=\sqrt{\frac{2s*a^{2}}{a}}}\)
\(\displaystyle{ V=\sqrt{2sa}}\)