Siła potrzebna do zatrzymania wałka
-
- Użytkownik
- Posty: 180
- Rejestracja: 6 maja 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 10 razy
Siła potrzebna do zatrzymania wałka
Potrzebuję pomocy w zadaniu.
Mam wałek o średnicy \(\displaystyle{ D=20mm}\), zamocowany w szczękach imadła,na który działa moment obrotowy \(\displaystyle{ M=20Nm}\).
Jaką siłą musi być trzymany wałek,aby nie wyślizgnął się ze stalowej szczęki.
Wsp tarcia przyjąć \(\displaystyle{ 0,1}\).
Z góry dzięki za pomoc.
-- 26 mar 2019, o 13:40 --
Przepraszam za brak LateXa.
Czy dobrze myślę, że jeżeli moment działa na średnicy wałka, to siła potrzebna do jego wytworzenia będzie wynosiła \(\displaystyle{ F= \frac{M}{r}}\), co mam zadane.
Natomiast do zatrzymania potrzebne będzie pokonanie siły \(\displaystyle{ F}\) z uwzględnieniem współczynnika tarcia\(\displaystyle{ u}\) ?
\(\displaystyle{ M_{t}=u\cdot F_{t}\cdot r}\) - z tego wyznaczę siłę trzymania \(\displaystyle{ F_{t}}\)?
Mam wałek o średnicy \(\displaystyle{ D=20mm}\), zamocowany w szczękach imadła,na który działa moment obrotowy \(\displaystyle{ M=20Nm}\).
Jaką siłą musi być trzymany wałek,aby nie wyślizgnął się ze stalowej szczęki.
Wsp tarcia przyjąć \(\displaystyle{ 0,1}\).
Z góry dzięki za pomoc.
-- 26 mar 2019, o 13:40 --
Przepraszam za brak LateXa.
Czy dobrze myślę, że jeżeli moment działa na średnicy wałka, to siła potrzebna do jego wytworzenia będzie wynosiła \(\displaystyle{ F= \frac{M}{r}}\), co mam zadane.
Natomiast do zatrzymania potrzebne będzie pokonanie siły \(\displaystyle{ F}\) z uwzględnieniem współczynnika tarcia\(\displaystyle{ u}\) ?
\(\displaystyle{ M_{t}=u\cdot F_{t}\cdot r}\) - z tego wyznaczę siłę trzymania \(\displaystyle{ F_{t}}\)?
Ostatnio zmieniony 26 mar 2019, o 12:24 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Siła potrzebna do zatrzymania wałka
Na wałek działają dwie szczęki, obie z jednakową siłą naciskają na wałek. Obie też wywołują siłę tarcia początkowo statycznego przeciwstawiające się obrotowi wałka, który to obrót chce wywołać (spowodować) moment skręcający przyłożony do wałka.
Dobry szkic tej sytuacji wyjaśnia zjawisko.
Dobry szkic tej sytuacji wyjaśnia zjawisko.
-
- Użytkownik
- Posty: 180
- Rejestracja: 6 maja 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 10 razy
Siła potrzebna do zatrzymania wałka
Kod: Zaznacz cały
https://ibb.co/ZWV2drX
Masz na myśli, że \(\displaystyle{ F_{t1} \cdot r=F_{t2} \cdot r}\) ?
Ostatnio zmieniony 26 mar 2019, o 15:11 przez Kelgar, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Siła potrzebna do zatrzymania wałka
Jaki jest powód tak różnej długości wektorów sił tarcia?
Co oznaczają \(\displaystyle{ M_o , \ i \ F_o \cdot r}\) ?
Znak mnożenia to klik w ten kwadracik z kropką.
Co oznaczają \(\displaystyle{ M_o , \ i \ F_o \cdot r}\) ?
Znak mnożenia to klik w ten kwadracik z kropką.
-
- Użytkownik
- Posty: 180
- Rejestracja: 6 maja 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 10 razy
Re: Siła potrzebna do zatrzymania wałka
Oczywiście powinny być równe, skróciłem żeby było czytelniej - niepotrzebnie.
\(\displaystyle{ M_{0}}\) - moment obrotowy
\(\displaystyle{ F_{0}}\) - siła wywołująca moment
\(\displaystyle{ r}\) - ramię siły
Ale ten moment beznadziejnie oznaczyłem, teraz widzę. To raczej kierunek obrotu
Moment jest skierowany "do środka" rysunku
\(\displaystyle{ M_{0}}\) - moment obrotowy
\(\displaystyle{ F_{0}}\) - siła wywołująca moment
\(\displaystyle{ r}\) - ramię siły
Ale ten moment beznadziejnie oznaczyłem, teraz widzę. To raczej kierunek obrotu
Moment jest skierowany "do środka" rysunku
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Siła potrzebna do zatrzymania wałka
Jeżeli kierunek obrotu jest jak strzałka pokazuje, a pokazuje poprawnie, to "umowny" wektor momentu kręcącego wałkiem, zgodnie z zasadą śruby prawoskrętnej jest tu "od rysunku do nas".
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Re: Siła potrzebna do zatrzymania wałka
\(\displaystyle{ M _{T} \ge M _{o}}\), (1)
2.Moment tarcia:
\(\displaystyle{ M _{T}=T \cdot 0,5D=0,5D \cdot \mu \cdot N}\), (2)
3. Najmniejsza siła docisku:
\(\displaystyle{ N \ge \frac{M _{o} }{0,5D \cdot \mu }}\)
...........................................................................
PS:
Proszę zwrócić uwagę na zwroty sił tarcia przyłożone do wałka i do szczęk mocujących, przy założonym zwrocie momentu obrotowego \(\displaystyle{ M _{o}.}\)
Dla pewności warto założyć współczynnik przeciążenia momentu obrotowego- K \(\displaystyle{ \approx 1,25-2}\), wtedy moment:
\(\displaystyle{ M _{k}=K \cdot M _{o}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Siła potrzebna do zatrzymania wałka
Kelgar zadaje pytanie:
"Jaką siłą musi być trzymany wałek,aby nie wyślizgnął się ze stalowej szczęki".
Jak należy rozumieć wyślizgiwanie się wałka ze szczęki?
W pytaniu o siłę nacisku dla konkretnych \(\displaystyle{ d, \ \ \mu, \ M_s}\) jest pytanie o jej konkretną wartość przy tych parametrach.
"Jaką siłą musi być trzymany wałek,aby nie wyślizgnął się ze stalowej szczęki".
Jak należy rozumieć wyślizgiwanie się wałka ze szczęki?
W pytaniu o siłę nacisku dla konkretnych \(\displaystyle{ d, \ \ \mu, \ M_s}\) jest pytanie o jej konkretną wartość przy tych parametrach.
-
- Użytkownik
- Posty: 180
- Rejestracja: 6 maja 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 10 razy
Re: Siła potrzebna do zatrzymania wałka
Chodzi o moment w którym wystąpi zerwanie tarcia statycznego.kruszewski pisze:Kelgar zadaje pytanie:
"Jaką siłą musi być trzymany wałek,aby nie wyślizgnął się ze stalowej szczęki".
Jak należy rozumieć wyślizgiwanie się wałka ze szczęki?
W pytaniu o siłę nacisku dla konkretnych \(\displaystyle{ d, \ \ \mu, \ M_s}\) jest pytanie o jej konkretną wartość przy tych parametrach.
-- 27 mar 2019, o 08:12 --
siwymech pisze:1.Warunek pewnego mocowania w szczękach imadła:
\(\displaystyle{ M _{T} \ge M _{o}}\), (1)
2.Moment tarcia:
\(\displaystyle{ M _{T}=T \cdot 0,5D=0,5D \cdot \mu \cdot N}\), (2)
3. Najmniejsza siła docisku:
\(\displaystyle{ N \ge \frac{M _{o} }{0,5D \cdot \mu }}\)
...........................................................................
PS:
Proszę zwrócić uwagę na zwroty sił tarcia przyłożone do wałka i do szczęk mocujących, przy założonym zwrocie momentu obrotowego \(\displaystyle{ M _{o}.}\)
Dla pewności warto założyć współczynnik przeciążenia momentu obrotowego- K \(\displaystyle{ \approx 1,25-2}\), wtedy moment:
\(\displaystyle{ M _{k}=K \cdot M _{o}}\)
Dziękuję za pomoc Panowie. Już rozumiem co mnie blokowało.
Z tego wniosek, że im większa średnica wałka, tym mniejsza siła potrzebna do zatrzymania go w uchwycie?
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Re: Siła potrzebna do zatrzymania wałka
Wariant formuły:
\(\displaystyle{ N \ge \frac{2M _{o} }{\mu \cdot D}}\)
Siła zacisku wprost proporcjonalna do podwojonego momentu obrotowego , a odwrotnie proporcjonalna do iloczynu średnicy wałka i wpółczynnika tarcia ślizgowego(para materiałów!).
Powodzenia w swobodnym działaniu:
\(\displaystyle{ N \ge \frac{2M _{o} }{\mu \cdot D}}\)
Siła zacisku wprost proporcjonalna do podwojonego momentu obrotowego , a odwrotnie proporcjonalna do iloczynu średnicy wałka i wpółczynnika tarcia ślizgowego(para materiałów!).
Powodzenia w swobodnym działaniu: